Ashdown poručuje Bruxellesu: Ne dajte Srbiji u EU prije BiH, a Srbima iz BiH putovnice Srbije

"Mislim da Bošnjaci više nikada neće dopustiti da budu izolirani kao što su bili 1992. godine, okruženi neprijateljima i bez budućnosti u Europi. Ukoliko ne riješite ovaj problem, ja ne vidim da to onda neće značiti povratak u sukobe", kazao je bivši visoki predstavnik u BiHi britanski lord.Britanski političar i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Paddy Ashdown, upozorio je Europsku uniju da bi se ponovo mogla suočiti sa sukobima na Balkanu ukoliko izolira BiH i predložio Bruxellesu da, u slučaju da Srbija uđe u EU prije BiH, onemogući Srbima iz Republike Srpske i Federacije korištenje putvnica Srbije sve dok i BiH ne pristupi EU. Britanski mediji pišu da je on izjavio da "Europska unija sklopljenih očiju ulazi u novi sukob ukoliko dozvoli da Srbija uđe u EU te na taj način u potpunosti izolira BiH". Mediji u Srbiji vrlo oštro odgovaraju na ove Ashdownove izjave nazivajući ga mrziteljem Srba.

Pristupanje Srbije Europskoj uniji moglo bi, smatra Ashdown, zaustaviti reforme u BiH i na kraju BiH pretvoriti u konačni cilj država poput Turske i Rusije.

"Tada će svaki Srbin u Bosni i Hercegovini imati drugu putovnicu i moći će putovati po Europskoj uniji. U tom trenutku uopće neće biti nikakvog interesa za buduće reforme u BiH", rekao je Ashdown.

Kako kaže, to znači da će Bošnjaci biti jedini narod koji je izostavljen, izoliran i okružen neprijateljima isto kao i 1992. godine.

"Europska unija, koju podržavaju zapadne sile, u neznanju realizira planove Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana, Radovana Karadžića i Ratka Mladića", naveo je Ashdown.

Britanski Express navodi da EU planira primiti Srbiju i Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Kosovo i BiH do 2025. godine, ali da granični sporovi i dalje ostaju neriješeno pitanje.

"Mislim da Bošnjaci više nikada neće dopustiti da budu izolirani kao što su bili 1992. godine, okruženi neprijateljima i bez budućnosti u Europi. Ukoliko ne riješite ovaj problem, ja ne vidim da to onda neće značiti povratak u sukobe",kazao je Ashdown.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini takođe je rekao da bi Bruxelles mogao izbjeći novi sukob privremenim zaustavljanjem Srba s dvojnim putovnicama da putuju po EU sve dok BiH ne ispuni uvjete potrebne za pristup.

"Hoću reći da bilo koji Srbin u Srbiji, ako bi se pridružila EU, može doći u Europu po osnovu njihove putovnice, ali svako tko ima drugu putovnicu u BiH ne može doći u Europu sve dok BiH ne postane članica EU", predložio je Ashdown, ali je i uvjeren da u BiH ipak više neće biti rata.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna