Izetbegović i Erdogan sukobili se zbog Srbije?

Srbijanske dnevne novine Informer ekskluzivno pišu da znaju razlog ranijeg odlaska turskog predsjednika Erdogana iz Sarajeva.  Navode da se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sukobio s predsedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i to zbog - Srbije.
Erdogan je, kako piše Informer doznajući od svojih izvora, odlučio znatno skratiti posjetu jer mu je Izetbegović zamjerio što stotine milijuna eura ulaže u auto-put Beograd - Sarajevo.

Izetbegoviću je, kako Informer piše da tvrde upućeni, zasmetalo i to što mu je Erdogan poručio da je Srbija strateški partner Turske, kao i da je savez Srba i Bošnjaka "jedini put za mir i napredak u regiji", ali i da je turski lider bio vrlo nezadovoljan i organizacijom osiguranja tijekom predizbornog skupa u Sarajevu.

Sarajevski mediji šturo su objavili da je Erdoganov boravak u tom gradu kraći nego što je bilo planirano. Predsjednik Turske nije, kao što je bilo predviđeno, prošetao Baščaršijom, niti je nazočio molitvi u sarajevskoj džamiji, a otkazan je i zajednički iftar, prvi obrok tijekom ramazanskog posta. Razlozi skraćivanja posjete nisu službeno priopćeni.

Kako piše Informer, mediji u BiH pokušavaju sakriti sukob Erdogana i Izetbegovića, te tvrde da je nesuglasica itekako bilo.

"Izetbegović je Erdoganu zamjerio jer novac ulaže u put između Beograda i Sarajeva, a ne izravno u BiH. Navodno Izetbegović ne dijeli mišljenje s Erdoganom koji mu je kazao da je Beograd važan strateški partner Ankare i da su pomirenje i savez Srba i Bošnjaka jedini put za mir i napredak na Balkanu.

"Izetbegoviću to nikako nije prijalo" preosi Telegramov izvor, visokopozicionirani zapadni diplomat.

Prema njegovim riječima, Erdoganu je zasmetala i loša organizacija osiguranja, pogotovo što su se uoči dolaska pojavile informacije o mogućem atentatu.

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna