Vlast Srbije šokirana: Mediji pišu da je EU poslala sedam uvjeta za prijem u članstvo: 'Prekinuti' sa RS-om, zaboraviti Kosovo, ući u NATO...

Srbijanski mediji pišu kako je Europska unija prošli tjedan diplomatskim kanalima vlastima u Srbiji poslala popis sedam uvjeta koje moraju ispuniti da bi ova država postala članica.Među uvjetima, po pisanju tamošnjih medija bliskih predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a među kojima prvi i ekskluzivno Informer, je i onaj o prekidanju specijalnih veza sa Republikom Srpskom. Ovaj uvjet naveden je pod točkom dva.

Kako pišu srbijanski mediji, očekuje se i Srbija postane članicom u NATO-a.

"Očekuje se da pravosuđe stavimo pod punu kontrolu Zapada, da organiziramo posjet pape! Europska unija je prošli tjedan nedelje diplomatskim kanalima našim vlastima poslala popis sedam uvjeta koje moramo ispuniti da bi Srbija postala članica ovog saveza, otkriva Informer!

"Ti uvjeti su, kako pišu, takvi da se Beograd treba odreći bukvalno svega - i Kosova, i Republike Srpske, i Rusije, i spornog graničnog pojasa prema Hrvatskoj - a zauzvrat bi samo dobio maglovito obećanje članstva u Europskoj uniji proje 2030. godine!?!", alarmantnim tonom izvješćuju ove srbijanske novine.

Pod naslovom 'Sve za ništa' navode se uvjeti koje je, kako se piše, urednik Informera imao na uvid neformalni dopis kojim su  vlasti susjedne Srbije obaviještene što se od njih očekuje u sljedeće dve godine.


Prenosimo sedam uvjeta Europske unije i uz redakcijski komentar Informera i pojašnjenja u zagradama u izvornom obliku:


1. Potpuna normalizacija odnosa sa Prištinom (priznanje lažne države Kosovo)
2. Prekidanje specijalnih veza sa Republikom Srpskom (iako te veze definiše Dejtonski sporazum)

3. Usklađivanje spoljnih politika EU i Srbije (očekuje se od Beograda da uvede sankcije Rusiji)

4. Sporazum o graničnim sporovima sa svim susedima (očekuje se i da Hrvatima predamo granični pojas oko Apatina)

5. Usklađivanje odbrambenih politika (u krajnjoj instanci očekuje se ulazak Srbije u NATO)

6. Potpuna nezavisnost pravosuđa po evropskom modelu (iza ovoga se krije ambicija Zapada da tužioci u Srbiji mogu da optužuju i hapse kako SAD i EU hoće)

7. Ljudska prava, potpune medijske i verske slobode (naši diplomatski izvori kažu da je ovo smišljeno da bi i poseta pape bila uslov za EU)

U dopisu se to ne navodi, ali diplomatski izvori Informera kažu da nam Brisel zauzvrat ne nudi ništa konkretnije i više od "obećanja" da će Srbija postati članica Evropske unije "pre 2030. godine"!?!

- Sve i ako bismo poludeli i odmah ispunili svih ovih sedam zahteva, Srbija bi postala članica Evropske unije tek za 12 godina, a i to nije potpuno sigurno! Dakle, oni očekuju da se mi odreknemo svega, a da nam oni zauzvrat ne daju ništa. Da nije ozbiljno, bilo bi smešno - kaže naš sagovornik, visoko pozicionirani diplomata upućen u pregovore sa Evropskom unijom./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Bijednici

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna