Migranti postaju ozbljan problem i u BiH - Moguće zatvaranje granice BiH ali i njihovo prisilno izmještanje

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak je usvojilo plan hitnih mjera za suočavanje s migrantskom krizom a prva je uspostava operativnog stožera koji će koordinirati sve aktivnosti tijela vlasti u BiH.

 

 

Nakon sjednice vijeća održane u Sarajevu iza zatvorenih vrata medijima je dostavljeno priopćenje u kojemu stoji kako je usvojen paket mjera prioritetno usmjerenih na bolju kontrolu granice, učinkovitiju borbu protiv nezakonitih migracija na teritoriju BiH, realiziranje sporazuma o readmisiji te jačanje readmisijskih i kapaciteta u području azila, kao i intenziviranje aktivnosti za sprječavanje krijumčarenja migrantima. Kako je pojašnjeno, ovim mjerama bit će povećani smještajni kapaciteti u BiH za nezakonite migrante i ranjive kategorije u suradnji s nevladinim i međunarodnim organizacijama.

Od nadležnih tijela vlasti u Srbiji, Crnoj Gori i Europskoj uniji zatražit će se poduzimanje mjera u vezi s rješavanjem migrantske krize u BiH. U suradnji s Hrvatskom u Vijeću ministara BiH planiraju riješiti pitanje propusnosti granica, kako bi se spriječilo nelegalno kretanje migranata.

Uz jačanje suradnje policijskih agencija u BiH novim mjerama intenzivira se i suradnja s tijelima nadležnim za upravljanje granicom susjednih zemalja i EU. Prema ranije objavljenim informacijama policijskih agencija i službe za poslove sa strancima od početka ove godine u BiH je ušlo oko četiri tisuće ilegalnih migranata a procjena je kako je njih 70 posto već napustilo zemlju na putu ka državama članicama Europske unije.Kako je pojasnio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ovi prijedlozi mjera predviđaju i mogućnost zatvaranja granice BiH.

On je ocijenio da se u okruženju stvara ozračje da BiH na neki način bude žrtva migrantske krize, da neke države na putu balkanske rute olako prilaze ovom problemu i puštaju migrante do BiH.

Mektić je pozvao sve institucije i razine vlasti u BiH da se uključe u rješavanje ovog problema, da se ne bi dozvolilo da BiH postane prostor u kojem će se koncentrirati veliki broj migranata bez ikakvog rješenja.

On je dodao da ima informaciju da je Srbija ovih dana raspustila svoje imigrantske centre, da veliki broj tih migranata luta regijom, te očekuje da će migranti u većem broju krenuti prema BiH, a da se oni koji su već u BiH koncentriraju prema Sarajevu.

-Problem moramo rješavati u koordinaciji i na svim razinama zajedničkim naporima- naveo je Mektić i naglasio da BiH neće dozvoliti da bude žrtva neodgovornog ponašanja bilo koje zemlje kada je riječ o problemu migrantske krize.

-Ako ne bude korektne suradnje, ići ćemo dotle da sve usmjerimo na zatvaranje naše granice- poručio je Mektić.

On je pojasnio da to znači uključivanje svih kapaciteta koji su na raspolaganju i u skladu sa zakonom, ali istovremeno će se ići i sa porukom prema Europskoj uniji, jer je, kako je ocijenio, riječ o problemu koji nije isključivo u vlasništvu regije ili BiH, već upravo EU.

-Ovaj problem ni na koji način se ne treba odraziti na bilo koju zemlju u regiji. Ovdje je namjera da ti ljudi dođu do EU i mi smo žrtva u tim njihovim nastojanjima. EU se mora izjasniti o tom problemu jer on počinje iz Grčke, odnosno, EU- kazao je, istaknuvši kako će se raditi na jačanju kapaciteta institucija BiH, kako Granične policije, tako i Službe za poslove sa strancima.

Kad je riječ o zbrinjavanju postojećih migranata u BiH, Mektić je naglasio da je dogovoreno uklanjanje šatorskog naselja iz Sarajeva, te osiguravanje takvih kapaciteta da se onemogući migrantima boravak u parkovima i na ulicama gradova, već u centru koji je za to namijenjen.

-Migranti će se morati skloniti s ulica i parkova. Mi ćemo im osigurati uvjete u skladu s međunarodnim standardima. Pružit ćemo im sve uvjete – hrana, higijena i medicinsko zbrinjavanje i oni će morati u taj smještaj. Ne mogu oni u našoj zemlji odlučivati gdje će i kako boraviti- rekao je ministar sigurnosti.

On nije isključio da će migranti biti i prisilno prebacivani u centre napominjući da postoji mogućnost da im se promijeni status azilanta – ilegalnog migranta, te ograničiti kretanje i stavljanje pod nadzor.

-Ne možemo dozvoliti da oni ne poštuju zakone ove zemlje – dodao je Mektić, naglašavajući da očekuje da dopunjeno i dorađeno izvješće bude potvrđeno na sljedećoj sjednici.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna