HDZ i osam članica HNS-a idu sa SNSD-om: Čović i Dodik službeno potvrdili koaliciju jer žele sigurnu pobjedu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekli su u ponedjeljak nakon sastanka u Mostaru da su SNSD i HDZ BiH dogovorili koaliciju nakon predstojećih izbora, na kojima očekuju veliku pobjedu ove dvije stranke.Kako je izvjestila SRNA, Čović je rekao da se HDZ BiH, s obzirom na to da nije promijenjen Izborni zakon, mora organizirati s partnerima da bi uvjerljivo dobio izbore i u miru čekao primjenu izbornih rezultata. On je naveo da je s Dodikom razgovarao o formiranju vlasti na razini BiH da nakon izbora ne bi bilo puno zastoja i čekanja i da bi vlast bila što prije uspostavljena.

"Mi smo partneri, to smo se dogovorili još prije i prenijet ćemo to na sve naše suradnike da to bude u sljedećim mjesecima učinkovito", dodao je Čović.

On je naglasio da je suradnja dvije stranke dobra i da se ostvaruje i u Zastupničkom i u Domu naroda parlamenta BiH, kao i na svim drugim razinama. Čović pojasnio da je 'plan B', koji je ranije spominjao zbog nedonošenja izmjena Izbornog zakona zapravo stvaranje uvjeta za sigurnu izbornu pobjedu i traženje partnera prije izbora.

"Da smo uradili izmjene i osigurali da jedan narod drugom ne može birati predstavnike, onda bismo ležernije išli u kampanju, a onda bi koalicije izgledale drugačije, a pošto se to nije dogodilo, mi kroz 'plan B' moramo drukčije sagledati naša koaliranja kako bi osigurali uvjerljivu pobjedu", dodao je Čović.

Dodik je naglasio da SNSD sa svojim partnerima očekuje najveću pobjedu do sada. On je izrazio žaljenje što nije došlo do izmjena Izbornog zakona i rekao da apsolutno podržava princip da jedan narod ne bira drugom predstavnike. Navodeći da je u BiH očigledno i dalje na sceni ignoriranje realnosti, Dodik je rekao da želi podržati princip da svaki narod bira svoje predstavnike.

"BiH može biti stabilna ukoliko je tako, a ukoliko je drukčije, onda to unosi nove kalkulacije, spekulacije i nemire i može značajno usložiti međunacionalne odnose. Zato bi bilo fer i korektno da ojačamo taj princip da svatko bira svoje predstavnike", istaknuo je Dodik. Dodik je rekao da nema više uvjeta za izmjenu Izbornog zakona i da se svi trebaju okrenuti uvjetima za fer i tolerantnu izbornu kampanju, izvjestila je SRNA.

No, što će ova koalicija točno podrazumijevati, koje međusobne usluge partneri, HDZ BiH sa osam stranaka HNS-a i SNSD, razmjenjivati - nije rečeno.

No, ipak za očekivati je da će predsjednik SNSD-a pozvati Srbe u FBiH da, a koji za sada nemaju pravo kandidirati se i biti birani za Predsjedništvo BiH iz reda srpskog naroda, glasuju za HDZ-ovog kandidata, a za očekivati je i potporu glasovima na drugim razinama.

U tom pogledu, vrlo diskutabilna je teza o "principu da jedan narod ne bira drugom predstavnike", s obzirom da u FBiH po posljednjem popisu iz 2013. godine živi skoro 56 tisuća Srba. Slično se dogodilo i tijekom prošlih izbora kada je tadašnji kandidad i aktualni član Predsjedništva BiH Dragan Čović osvojio uvjerljivih 128.053 glasova, a primjerice njegova stranka  sa svojim tadašnjim koalicijskim partnerima HSS-om, HKDU-om, HSP dr. Ante Starčević i HSP Herceg-Bosne, za Parlamentarnu skupštinu BiH - 119.468 glasova.

Još značajniji nesrazmjer bio je s kandidatom za hrvatskog člana Predsjedništva iz HDZ 1990 Martinom Ragužem koji je osvojio 94.695, a njegova stranka, primjerice, za Parlamentarnu skupštinu BiH - 40.113 glasa. On se i sam zahvaljivao na povjerenju koje su mu ukazali Hrvati ali i svi građani Federacije BiH.

Svih dosadašnjih izbora rijetko koja politička opcija, posebno one s nacionalnim predznakom, da je priznala da ima i udio glasova "drugih".

Pitanja zašto se Čović srami i krije srpske glasove, zašto Cvijanović i Dodik negiraju svoje glasače, Hrvate iz HDZ-a i njihovih partnera iz HNS-a, zašto Ivanić govori da za njega nije glasovao niti jedan Bošnjak sada više nisu pitanja.

To je činjenica potvrđena koalicijskim sporazumom, ali i službeno srušen mit stranaka s nacionalnim predznakom o "principu da jedan narod ne bira drugom predstavnike", posebno kada je u pitanju koalicija Čovićevog HDZ BiH s nacionalnim predznakom i Dodikovih nacional-socijal-demokrata. 

Mnogostruke su dvojbe oko ove koalicije ukoliko se zna da je predsjednik Milorad Dodik na tzv. američkoj crnoj listi, da se istom narušava suradnja bh. stranaka koje su i članice Europske pučke stranke, da predsjednik entiteta RS otvoreno prijeti banjalučkom biskupu Franji Komarici zbog javnog apela o teškom položaju i potpunom nestanku Hrvata u tom entitetu itd., itd.

S obzirom da je Mladen Ivanić u Predsjedništvu BiH došao sa 317.799 glasova, među kojima je dio bošnjačkih, te da je isto kandidatkinji Željki Cvijanović izmaklo tek za 6.932, svaki glas je dragocjen te bi u Predsjedništvo vrlo lako mogli ući i Dodik i Čović.


(Republikainfo.com/V.S.)

Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna