Ubijeno više od 50 Palestinaca u prosvjedima protiv američkog veleposlanstva u Jeruzalemu

Izraelski vojnici ubili su u ponedjeljak desetke Palestinaca koji su sudjelovali u masovnim prosvjednima u Pojasu Gaze, dok je SAD u Jeruzalemu otvorio svoje veleposlanstvo u Izraelu. U Pojasu Gaze, palestinski prosvjedi ubrzo su se pretvorili u krvoproliće. Najmanje 52 Palestinca ubijena su u prosvjedima protiv veleposlanstva SAD-a, a stotine je ozlijeđeno.Sjedinjene Države službeno su u ponedjeljak otvorile veleposlanstvo u Jeruzalemu, dok u Pojasu Gaze traju prosvjedi Palestinaca u kojima je dosad poginula najmanje 52 osobe. Dan otvaranja bio je najsmrtonosniji u izraelsko-palestinskom sukobu od 2014.

Izraelska vojska udvostručila je svoje snage u strahu da bi prosvjednici mogli probiti ogradu na granici. Priopćila je kako na 10.000 nasilnih prosvjednika odgovara vatrom i sredstvima za rastjerivanje ljudi, djelujući u skladu s operativnim procedurama.

Očekuje se da će prosvjedi eskalirati na sutrašnju 70. obljetnicu osnutka Države Izrael, dok se preko zvučnika u džamiji u Gazi pozivaju Palestinci da se pridruže tzv. Velikom maršu povratka.

Svake godine 15. svibnja Palestinci obilježavaju kao dan sjećanja na progon, a Židovi ga slave kao početak nastanka židovske države.

Izraelske snage ubile su 45 Palestinaca otkad su počeli prosvjedi 30. ožujka, priopćili su palestinski zdravstveni dužnosnici, a nijedna izraelska žrtva nije prijavljena. Broj ubijenih izazvao je međunarodne kritike, no SAD, koji je izazvao ljutnju Arapa zbog preseljenja svojeg veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, ponavlja izraelske tvrdnje da pokret Hamas, koji vlada u Gazi, potiče nasilje.

Otvaranjem veleposlanstva SAD-a ostvarilo se i najspornije vanjskopolitičko obećanje predsjednika Donalda Trumpa, unatoč međunarodnom protivljenju i palestinskom gnjevu. Na svečanosti otvaranja veleposlanstva, izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je Trumpu "na hrabrosti da ispuni svoja obećanja". "Ovo je velik dan. Velik dan za Jeruzalem. Velik dan za državu Izrael. Dan koji će biti upisan u naše nacionalno sjećanje budućih naraštaja", rekao je Netanyahu. "U Jeruzalemu smo i ovdje smo da bi tu i ostali", dodao je. Netanyahu je završio govor nazivajući Jeruzalem "vječnom i nedjeljivom izraelskom prijestolnicom".

 

 

 

Jared Kushner, zet i viši savjetnik Donalda Trumpa za Bliski istok, rekao je na ceremoniji da je SAD pokazao svijetu kako mu se može vjerovati. "Kada predsjednik Trump nešto obeća, onda to i ispuni", kazao je Kushner. "Danas pokazuje američko vodstvo. Preseljenjem našeg veleposlanstva u Jeruzalem još jednom smo pokazali svijetu da se SAD-u može vjerovati", dodao je. "Mi smo uz naše prijatelje i saveznike, a prije svega smo pokazali da će SAD postupati ispravno", istaknuo je Kushner.

Trump je u videoporuci sudionicima rekao da SAD ostaje "potpuno" predan pronalaženju trajnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca. "Naša najveća nada jest mir. SAD ostaje potpuno predan pronalaženju trajnog mirovnog dogovora", poručio je Trump visokim američkim i izraelskim dužnosnicima. U Pojasu Gaze, palestinski prosvjedi ubrzo su se pretvorili u krvoproliće.

Moskva je objavila kako se boji da će otvaranje američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, potez koji je oduševio Izrael a ogorčio Palestince, povećati napetosti na Bliskom istoku. "Da, toga se bojimo", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u konferencijskom pozivu, upitan je li Kremlj zabrinut da bi potez mogao povećati napetosti u široj regiji. 

 

 Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da je SAD izgubio svoju ulogu posrednika na Bliskom istoku preseljenjem svojeg veleposlanstva u Jeruzalem. "SAD je svojim zadnjem potezom izabrao biti dijelom problema, a ne rješenja te je izgubio svoju posredničku ulogu u mirovnom procesu", rekao je Erdogan u govoru u britanskom institutu  Chatam Houseu.

Libanonska skupina Hezbolah osudila je američki potez kao "bezvrijedan jednostrani korak", objavila je Hezbolahova tv Al-Manar. Šeik Naim Quasem je u televizijskom govoru u Bejrutu također rekao da su napadi na izraelske položaje na Golanskoj visoravni prošloga tjedna "ravnoteža odvraćanja" između Izraela i njegovih protivnika.

Izrael je zauzeo istočnu polovicu Jeruzalema 1967. u arapsko-izraelskom ratu i pripojio teritorij, a taj potez nikad nije međunarodno priznat. SAD desetljećima nije zauzimao stav prema Jeruzalemu nadajući se da će suprotstavljene teritorijalne težnje biti riješene u izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima.

Tijekom poslijepodnevnih sati, na ulicama Istanbula protiv nasilja na granici Izraela i Gaze, ali i protiv preseljenja američkog veleposlanstva, prosvjedovale su tisuće Turaka.

Turska je danas ocijenila da Sjedinjene Države nose dio odgovornosti za "pokolj" u Gazi. "Američka administracija je odgovorna za pokolj koliko i Izrael", rekao je glasnogovornik turske vlade Bekir Bozdag na Twitteru.

Turski predsjednik Erdogan kazao je da je "Amerika od dijela rješenja postala problem u ovom dijelu svijeta".

Europska unija je pozvala sve strane na "najveću moguću suzdržanost". "Deseci Palestinaca, među njima i djeca, ubijeni su a stotine su ranjene u izraelskoj vatri na masovnim prosvjedima koji još traju na granici u Gazi. Pozivamo sve strane da budu što suzdržanije kako bi se spriječile nove ljudske žrtve", priopćila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini.

Palestinske vlasti pozvale su na "hitnu međunarodnu intervenciju" kako bi se zaustavio "strašan pokolj koji čine izraelske okupacijske snage protiv Palestinaca", izjavio je glasnogovornik vlade Youssef Mahmoud.

 

(Izvor: HINA/Agencije)

Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna