Od 13 članica HNS-a: 'Republikanci' i 'Devedesetka' idu samostalno na izbore

Čović je potvrdio da je osam članica HNS-a potvrdilo ideju o zajedničkom nastupu na izborima. Govoreći o izjašnjavanju stranaka članica HNS-a o izlasku na predstojeće izbore, on je kazao: "Osam subjekata je podržalo ideju. Dvije grupacije su ostavile mogućnost dogovora oko državne razine vlasti, ostalo bi išlo samostalno, a to su Hrvatska republikanska stranka i HDZ 1990".

 


Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora na danas održanoj sjednici zaključilo je kako rasprava o izmjenama Izbornog zakona BiH više nema smisla, jer je Središnje izborno povjerenstvo raspisalo izbore.

Nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS), predsjendik HNS-a i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da "aktivnosti oko izmjene Izbornog zakona nemaju više smisla, jer je Središnje izborno povjerenstvo raspisalo izbore" te da bi "isti narušili demokratske odnose i principe". "Stranke okupljene oko HNS-a time će ući u 'projekt B'", kazao je Čović. On je također i komentirao da su "u Parlamentu mislili da je to pitanje Dragana Čovića (izmjena Izbornog zakona op.su).

"Danas kada smo došlo pred zid - nema više smisla razgovarati. Rekao sam to predstavnicima američke i europske administracije. Mislim da je iscrpljena sva mogućnost da implementiramo odluku Ustavnog suda. Akteri u BiH dugo vremena su se ponašali neozbiljno oko ovog pitanja i odgovori su se tražili dva mjeseca za ono što se ignoriralo dvije godine.
S obzirom na to da su izbori raspisani, uskoro će se početi razgovarati o kandidatima za određene pozicije i izbornim listama. Danas od 16 sati stranka se uključuje u proces", kazao je Čović, istaknuvši i kako će se "napraviti plan oko potencijalnog kandidata za člana Predsjedništva BIH i druge pozicije".

Iz HNS-a nakon sjednice Predsjedništva su izvjestili da je razgovarno i o zajedničkom nastupu stranaka članica HNS-a na izborima gdje se osam stranaka HNS-a odlučilo zajedno ići na izbore, s mogućnošću da stranke idu samostalno u pojedinim županijama gdje nema nikakve mogućnosti ugroziti poziciju da nam drugi narod nametne političke predstavnike i gdje neće biti ugrožen hrvatski nacionalni interes.

"HRS i HDZ 1990 ići samostalno na izbore, uz ostavljenu mogućnost zajedničkog nastupa na državnoj razini", stoji u priopćenju iz HNS-a.

"Sada ćemo se prilagoditi, imamo nove aktivnosti koje su drukčije nego što smo se pripremali. Govorim o HDZ-u. Ovako ćemo s nekim drugim planom, mi idemo u projekt B. Nastojat ćemo da ova grupacija stranaka uvjerljivo dobije izbore. Razgovarali smo o zajedničkom nastupu na izborima i sada će uslijediti aktivnosti oko pripremanja određenih koalicija unutar HNS-a", kazao je Čović.

Govoreći o izjašnjavanju stranaka članica HNS-a o izlasku na predstojeće izbore, on je kazao: "Osam subjekata je podržalo ideju. Dvije grupacije su ostavile mogućnost dogovora oko državne razine vlasti, ostalo bi išlo samostalno, a to su Hrvatska republikanska stranka i HDZ 1990".

Podsjetimo, 13 političkih subjekata članice su Hrvatskog narodnog sabora, a ovime čak pet ne smatra da je izlazak na listi HDZ-a najbolje rješenje.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna