Novi islamistički napadi u Indoneziji

Bombaš samoubojica na motociklu u ponedjeljak ujutro u gradu Surabayi ranio je nekoliko policajaca ispred policijske postaje, dan nakon što su islamski militanti u samoubilačkim napadima na crkve u tom drugom po veličini indonezijskom gradu usmrtili najmanje trinaest osoba.Kako je izvijestio glasnogovornik policije u istočnoj Javi Frans Barung Manger, eksplozija se dogodila kod policijske postaje u 8:50 sati po lokalnom vremenu, a jasno je utvrđeno da se radi samoubilačkom napadu bombom.

Kazao je da za sada još ne mogu iznijeti sve detalje jer identifikacija žrtava i očevid još traju.

Na snimci prikazanoj na indonezijskoj televiziji vidi se motocikl koji je pristigao na kontrolnu točku do automobila te eksplodirao u trenutku dok su se policijski službenici približili.

"Četvorica napadača na dvama motociklima poginula su", rekao je glasnogovornik istočnojavanske policije Frans Barung Mangera. Dodao je da je osmogodišnja djevojčica, koja je bila na jednom od motocikala, ranjena. "Nadamo se da će preživjeti", rekao je Mangera.

Snimke koje kruže internetom prikazuju dvojicu policajaca kako zaustavljaju motocikle na kojima su najmanje dvije osobe na ulazu u postaju prije no što je bomba detonirana.

U nedjelju, islamistički bombaši samoubojice izvršili su napad na tri crkve, usmrtivši najmanje trinaest a ranivši oko 40 osoba.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo izjavio je u ponedjeljak da serija samoubilačkih napada u Surabayi predstavlja "djelo kukavica", obećavši da će uložiti dodatne napore za donošenje novog antiterorističkog zakona za borbu protiv mreža islamističkih militanata u zemlji.

 Policija je također ubila osumnjičenog islamskog militanta u nedjelju, nakon što je u eksploziji u njegovu stanu u gradu Sidoarjo smrtno stradala njegova supruga i jedno od njegove djece, rekao je Mangera.

Policajci su ga ustrijelili nakon što su upali u stan i našli ga kako drži detonator bombe.

Nakon najnovijeg napada predsjednik Joko Widodo u ponedjeljak je pozvao parlament da odobri izmjene protuterorističkih zakona.

"Pozvao sam Zastupnički dom i ministre zadužene za izmjene zakona o terorizmu, koji smo donijeli u veljači 2016., da okončaju (raspravu) što je prije  moguće", rekao je Joko.

"Taj je zakon važna pravna zaštita da policija može poduzeti učinkovite akcije u sprečavaju terorističkih djela", dodao je.

Upozorio je da će u suprotnom, ako parlament do lipnja ne odobri izmjene protuterorističkih zakona, sam donijeti hitnu mjeru.

Ministar unutarnjih poslova Wiranto rekao je da će zakon, bude li donesen, dopustiti vlastima da poduzmu preventivne akcije kako bi zaustavili napade, ne objasnivši detalje.

(Izvor: HINA)Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna