ASSISI Merkel dobila franjevačku nagradu 'Janje mira'

Europa treba učiniti više kako bi se zaustavio rat u Siriji, kazala je u subotu njemačka kancelarka Angela Merkel primajući nagradu na mir od franjevaca u rodnom mjestu sv. Franje Assisiju.Merkel je dobila nagradu “Janje mira”, pridruživši se time prethodnim dobitnicima kao što su bivši poljski predsjednik Lech Walesa, Dalaj-lama, pokojni izraelski predsjednik Shimon Peres i kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos.

U prigodnom govoru u bazilici, čiji su zidovi ukrašeni freskama majstora iz 13. stoljeća Giotta, Merkel je kazala da je Sirija “jedna od najvećih humanitarnih tragedija našeg vremena” i pozvala političare da ulože veće napore da je prekinu.

“Taj sukob postao je sukob regionalnih interesa, sukob religija… i zato me današnja nagrada podsjeća kao i mnoge druge europske čelnike da bismo se trebali više uključiti u rješavanje tog sukoba”, kazala je.

Govoreći o sukobu u istočnoj Ukrajini, Merkel je kazala: “Oni koji su mislili da će kraj Hladnog rata donijeti mir Europi bili su u krivu.”

Merkel, kći luteranskog svećenika u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, zapalila je svijeću na grobu sv. Franje Asiškog, sveca iz 13. stoljeća koji je propovijedao mir i zaštitu prirode.

Predstojnik franjevačkog samostana Mauro Gambetti rekao je da su franjevci odlučili dati nagradu Angeli Merkel, koja je branila prava migranata koji su stigli u Europu u potrazi za boljim životom, zbog njezine “predanosti promicanju mirnog suživota među narodima.”

“Janje je za mene inspiracija. Čuvat ću ga na stolu”, kazala je.


(Izvor: HINA)


Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna