ISKORISTE SVAKU PRILIKU ZA SRAMOĆENJE I CIGANLUK Izetbegović i Čović 'zakačili' se i pred Tuskom

Na konferenciji za medije članova Predsjedništva BiH i njihovog gosta, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, opet incident: Izetbegović i Čović opet su, ničim izazvani, govorili o Pelješkom mostu i dali do znanja da imaju suprotno mišljenje.


(foto: Ovako je bilo kad je došao Tusko - diskretno su se 'pokoškali' kod govornice)

 

"Razgovarali smo i o nekim otvorenim pitanjima u regiji. Zamolio sam gospodina Tuska da nam pomnogne da nađemo obostrano prihvatljivo rješenje za izgradnju Pelješkog mosta. Dakle, ono koje će zadovoljiti hrvatske interese i htijenja ali i bosanska prava po UNCLOSU (Konvencija UN o pravu mora). Ništa ni više ni manje od toga. Europski put je godinama bio u zastoju, tek kroz njemačko-britansku inicijativu, koju je EU prihvatila kao svoju, mi smo se pokrenuli s osmogodišnjeg zastoja. Dakle, promjenom redoslijeda prioriteta - od lakšeg ka težeg i na taj način smo ostvarili značajan iskorak. Predsjedništvo BiH je bilo lider u ovom procesu, mi svaku svoju sjednicu, već više od godinu dana, počinjemo s prvom točkom dnevnog reda: euroatlanski intgracije BiH", kazao je Izetbegović na konferenciji za medije.

No, Čovićeva izjava svjedoči da nema jasnog stava Predsjedništva oko Pelješkog mosta, a i sam je istaknuo kako se nada da će se u budućnosti ovakve stvari dogovoriti sa susjedima i u institucijama BiH.

"Pitanje Pelješkog mosta je pitanje Republike Hrvatske, a ne pitanje BiH i oko toga imamo vrlo jasan stav, Ured hrvatskog člana Predsjedništva i u sviminstitucijama BiH. Zamolio bih da ta pitanja ne stavljamo na dnevni red kada nam dolaze prijatelji. Time ne pomažemo sebi niti izgradnji tog projekta. Zahvaljujemo EU što je pomogla taj projekt, nadamo se da ćemo u budućnosti ovakve stvari dogovoriti sa susjedima, u institucijama BiH, pa onda da idemo u javnost s osobnim, stranačkim stavovima svih nas. Isprika što smo vas zamorili time. Bez obzira na naše razlike, to je ambijent predizborne kampanje. Svi vjerujemo da se neke stvari mogu drugačije raditi. Stvarat ćemo ambijent, siguran sam da će Izetbegović u Sofiji iznijeti stav kolektivnog šefa države. Nije često da se u posljednje vrijeme slažemo, ali imamo konsenzus da ste naš prijatelj i da ste ovdje dobrodošli. Ohrabrili ste nas da osnažimo europski put i nadamo se da smo blizu kandidatskog statusa", naveo je Čović.

(foto: Ovako je bilo prije nešto više od godinu)

 

/Republikainfo.com/Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna