Trgovcima se isplatila kupovina vremena - Ništa od providnih kutija i video nadzora na izborima

Današnja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nije održana zbog nedostatka quoruma, odnosno, nedolaska izaslanika HDZ-a BiH, Ljilje Zovko i Zdenke Džambas, kao i HSS-a BiH Marija Karamatića. Nije pomoglo prisutvo dva HDZ-ovca - Martina Raguža iz HDZ 1990 i Bariše Čolaka iz HDZ BiH.Sjednici je nazočilo 12 delegata - po pet iz klubova bošnjačkog i srpskog naroda i dva delegata iz Kluba hrvatskog naroda, što nije bilo dovoljno za održavanje sjednice.

"Formalno utvrđujemo da za danas nije moguće osigurati quorum, na osnovu informacija koje imamo, te shodno tome nastavak ove sjednice zakazujemo za 15. svibnja", kazao je predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić nakon što je tajnik Doma izaslanicima priopćio informaciju koju je dobio iz Kluba hrvatskih izaslanika.

Tajnik Doma naroda Bojan Ninković je pojasnio da kvorum čini devet izaslanika, po tri iz sva tri kluba.

"Provjeravao sam jutros quorum i iz Kluba hrvatskog naroda sam dobio informaciju putem telefona da tri izaslanika, a to su Ljilja Zovko, Zdenka Džambas i Mario Karamatić, nisu u mogućnosti danas nazočiti sjednici. Tu informaciju sam proslijedio Kolegiju Doma naroda kako sam je i dobio", kazao je Ninković.

Dom naroda je, između ostalog, trebao razmatrati zahtjev Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Predložene izmjene, koje je ranije podržao Zastupnički dom državnog parlamenta, predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje video-nadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.Upitan bojkotiraju li Hrvati sjednicu kako ne bi došlo do usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak je odgovorio da je "on danas tu i da to dovoljno govori".

Također, nije htio komentirati kako bi glasao o izmjeni Izbornog zakona koji se odnosi na skeniranje glasačkih listića, jer kako kaže, o tome ne može unaprijed govoriti. No, on je ipak dao do znanja kakav bi bio njegov postupak.

"Dobili smo negativno mišljenje Središnjeg izbornog povjerenstva i tu je jako dobro obrazloženo da to zaista nije moguće u ovom trenutku napraviti", kazao je.

Smatra da je potrebno prethodno napraviti strategiju za uvođenje novih tehnologija i formirati interresornu radnu skupinu između Vijeća ministara i Središnjeg izbornog povjerenstva.

"Ništa od toga nije napravljeno. Još uvijek nismo dobili mišljenje od Vijeća ministara BiH, a znam da je mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH negativno", zaključio je Čolak.

Za podsjetiti je da je na sjednici Doma naroda 17. travnja, a na prijedlog SNSD-a i HDZ-a BiH, odgođeno izjašnjavanje o ovoj izmjeni Izbornog zakona, da bi današnjim nedolaskom izaslanika Zovko, Džambas i Karamatić, utvrđeno nepostojanje quoruma te, na koncu, i neizglasavanje izmjena o uvođenju novih tehnologija u izborni proces kojim bi se osigurali transparentniji izbori.

Zanimljivo je da je pri tom ključan bio glas izaslanika HDZ1990 Martina Raguža. Naime, on je podržao odgađanje izjašnjavanja, no danas je nazočio sjednici Parlamenta, ali to ipak nije bilo dovoljno za utvrđivanje quoruma. Ujedno, ovo znači da će na listopadskim izborima sve ostati kao i prije, te da će izmjena Izbornog zakona u ovom dijelu pričekati nka bolja vremena i dosljednije i iskrenije izaslanike.


/Republikainfo.com/


Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna