CCI tvrdi da Vlada HNŽ-a prikriva informacije i da će ih tužiti ako tako nastave; Vlada smatra da nisu baš precizni

Ako budemo prinuđeni, Centri civilnih inicijativa (CCI) će, u interesu javnosti, podnijeti tužbu protiv odgovornih, za prikrivanje informacija, no nadamo se da do toga neće doći - kazala je tijekom izvanredne konferencije za novinare glasnogovornica CCI-a Ana Lučić na kojoj su predstavljene činjenice o djelovanju Vlade HNŽ na onemogućavanju cjelovitog uvida javnosti u njen rad. S druge strane, ovu kritiku Vlada HNŽ smatra "paušalnim ocjenama koje ova organizacija iznosi na račun rada izvršne, zakonodavne vlasti koje su rezultat primjene neadekvatne metodologije ocjenjivanja".Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) oglasila se danas priopćenjem u povodu izjava predstavnika Centra civilnih inicijativa (CCI-a) da onemogućuju cjeloviti uvid javnosti u svoj rad, podvlačeći još jednom da je riječ o paušalnim ocjenama koje ova organizacija iznosi na račun rada izvršne, zakonodavne vlasti koje su rezultat primjene neadekvatne metodologije ocjenjivanja.

Iz Vlade su poručili kako predstavnici međunarodnih organizacija (OHR i OESS) te predstavnici CCI-a i drugih nevladinih udruga mogu, kao i dosad, biti nazočni i pratiti svaku sjednicu te vlade.

Iz županijske Vlade napominju kako su istoga mišljenja koje su usvojili u nastavku 78. sjednice održane 17. travnja ove godine kada su razmatrali izvješće o monitoringu CCI-a.

U njemu su naveli kako „samo bukvalno zbrajanje brojki i podataka te njihovo statističko izražavanje i tumačenje kakvo primjenjuje CCI ne daje precizne podatke o radu Vlade i njegovim učinicima na građane HNŽ-a ali ni o mogućnostima uspješne korekcije eventualnih propusta“.  Također je navedeno da „rezultat takve metodologije CCI zasnovane na vrlo jednostavnim i nepreciznim komparacijama, jesu dokumenti izvješća i vrlo paušalno komentiranje (ne) rada Vlade HNŽ-a“.

Naime, danas je CCI održao izvanrednu tiskovnu konferenciju na kojoj su poručili kako će podnijeti tužbu protiv odgovornih u za prikrivanje informacija iz Vlade HNŽ-a, te kako se nadaju se da do toga neće doći.

- Dok Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), ovih dana usvojenim programom svoga rada za 2018. godinu, odnosno njegovim sadržajem i procedurom u kojoj je usvojen, pokazuje transparentnost, otvorenost i uvažavanje mišljenja civilnog društva, dotle Vlada pokazuje zabrinjavajuću tendenciju potpunog zatvaranja, netransparentnosti i nedemokratičnosti – naglasila je Lučić.

Dodala je kako Vlada HNŽ-a na analizu svog rada, od strane CCI-a, i prateće kritičke osvrte, reagira potpuno neprimjereno, u neskladu sa ozbiljnošću s kojom bi takva institucija, kako je kazala Lučić, trebala da djeluje, kao i u neskladu s normama karakterističnim za razvijanje demokratskog društva.

Obraćajući se medijima Lučić je naglasila kako je CCI u posljednjem izvješću zaključio da se redovne sjednice Vlade HNŽ-a, izvanredne i hitne nikada ne najavljuju, proračuni se usvajaju bez organiziranja široke javne rasprave, te kako informacije o primanjima članova Vlade nisu dostupne.

Ustvrdila je kako je u HNŽ-u, u prethodnom razdoblju, od strane Vlade zabilježeno kršenje i poslovnika i zakona, te kako je Vlada odlučila da probleme na koje CCI ukazuje, o njezinom radu, riješi tako, što će potpuno prekinuti dotok informacija javnosti.

- Naprosto, čini nam se da je već previše stvari kojim se ova zemlja sramoti pred prijateljima iz međunarodne zajednice. I rado bismo vidjeli odgovornost vlasti na djelu i njihovo izvršavanje svojih obveza bez vanjskog pritiska - kazala je Lučić.

Istaknula je kako u demokratskim zemljama, navodeći kao primjer Hrvatsku, nikom ne pada na pamet da prikriva elementarne informacije o radu vlade, nego se sjednice vlade izravno prenose, a svi materijali i detalji o radu su dostupni javnosti.

- U BiH, međutim, postoje i oni koji još uvijek funkcioniraju po totalitarnoj matrici 'tko nije s nama, taj je protiv nas', i koji na objektivne analize i kritiku negativnih pojava unutar vlasti, reagiraju uvredama zabranama, netransparentnošću, cenzurom i pokušajima da se takve organizacije i pojedinci spriječe u svom radu, posvećenom interesima građana. Da nije potencijalno tragičan, čitav slučaj bio bi, naprosto, smiješan. Ali ne treba relativizirati i umanjivati moguće efekte nedemokratskog ponašanja - zaključila je Lučić.(Izvor. FENA/Republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna