Trump stopirao nove sankcije protiv Rusije, a izjave svoje veleposlanice u UN-u smatra netočnim tvrdnjama

Sudbina novog američkog paketa sankcija za Rusiju zbog akcija u Siriji kao i navodni odgovor koji sprema Moskva u žiži su interesovanja svjetskih medija. Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump stopirao je u ponedjeljak navečer preliminarni plan za uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija za Rusiju, objavio je Washington Post.Time je situacija vraćena nekoliko dana unazad, na trenutak prije najave sankcija od strane američke veleposlanice u Ujedinjenim nacijama, Nikki Haley, što je Kremlj nazvao "međunarodnim ekonomskim prepadom", prenosi Radio Slobodna Europa.

Washington Post piše da su pripreme za novu kaznu Rusiji zbog podrške vladi Bašara Al Asada zbog navodnog napada kemijskim oružjem u Siriji izazvale uznemirenost u Bijeloj kući, nakon što je Haley za CBS News u emisiji "Face the Nation" rekla da će sankcije za ruske kompanije u ponedeljak objaviti ministar financija Steven Mnuchin.

Nakon toga, Trump je razgovarao sa svojim savjetnicima za nacionalnu sigurnost i rekao im da je uznemiren da su sankcije službeno objavljene zato što ih još uvijek nije spreman primijeniti, kao i da je nekoliko ljudi upoznato s planom.

Post navodi i da su dužnosnici Trumpove administracije rekli da su ekonomske sankcije pod ozbiljnim razmatranjem, kao i da se razmatraju i druge mjere koje bi se mogle poduzeti protiv Rusije, ali i da Trump nije dao konačno odobrenje za njihovo provođenje.

Službenici administracije priopćili su u ponedeljak da je malo vjerovatno da će Trump odobriti dodatne sankcije bez dodatnog okidača od strane Rusije, kao i da je ta strategija stavljena na čekanje.

Trumpov tim je odlučio da o izjavi Haley javno govori kao o netočnim tvrdnjama, piše Post.

Tajnica za tisak Bijele kucće Sarah Huckabee Sanders rekla je u prioćenju: "Razmatramo dodatne sankcije za Rusiju i odluka cće se donijeti u bliskoj buducćnosti."

Neslužbeno, drugi drugi dužnbosnik Bijele kuće rekao je da je Haley brzopleto reagirala te napravila pogrešku koju treba izbrisati.

Rezultati prethodnog paketa sankcija

Kada je riječ o prethodnom paketu sankcija, koji se odnosio na 24 ruska oligarha i dužnosnika te 12 njima bliskih kompanija, učinak nije bio odmah jasno vidljiv, piše Financial Times.

List navodi kako su cijene dionica jednog od najvećih svjetskih proizvođača aluminija, kompanije Rusal i njene matične kompanije EN+ grupe, koje su sankcionirane zbog njihove povezanosti s Olegom Deripaskom (takođe na listi sankcija), pale za oko 50 posto, dok su ruske burze bile u padu za 10 posto.

Svako pokretanje raketa ili njihovo podzemno testiranje dočekuje se dodatnim krugom ekonomskog pritiska.

U 2014. godini SAD i EU su nametnule sankcije Rusiji nakon aneksije Krima, vojnih upada u Ukrajinu i rušenja putničkog aviona kompanije Malaysia Airlines iznad istočne Ukrajine. Na prvi pogled, najnovije odredbe sankcija, koje je objavio Ured za kontrolu stranih sredstava SAD, čine se malo drugačijim od onih koje su im prethodile.

U siječnju, Ministarstvo cSAD-a, prema uputama Kongresa, objavilo je popis više od 200 visokih ruskih političkih osoba i oligarha. Iako navedene liste nisu prvobitno bile predmetom sankcija, bilo je jasno da su pripremljene dodatne informacije koje bi mogle poduprijeti odluke o sankcijama u budućnosti.

List navodi kako je moguće da se pojavi dodatnih 180 imena u novom paketu sankcija. Izravan utjecaj najnovijih sankcija primijenjen na Rusiju bio je najučinkovitiji. Međutim, možda najviša štete je za rusko tržište, banke i investitore, a samim tim i negativan efekat po Rusiju na duži period.

Najveća neizvjesnost se tiče pitanja - šta bi američka administracija, očigledno spremna koristiti dalekosežni ekonomski rat - mogla poduzeti u budućnosti kako bi se suprotstavila svojim neprijateljima.

Rusija "vaga" o uvođenju sankcijama američkim zrakoplovnim tvrtkama

Dok se Amerika priprema za nove sankcije protiv Rusije zbog njene podrške sirijskom režimu, Moskva traži način da se osveti zbog prvog udara ovog mjeseca. Kako piše Financial Times, mjere o kojima će ovaj tjedan raspravljati ruski parlament uključuju zabranu američkim kompanijama da rade s ruskom avio i nuklearnom industrijom.

List navodi da te mjere posebno mogu pogoditi američke kompanije kao što su Boeing i General Electric, što bi ugrozilo bilateralni promet vrijedan skoro 30 milijardi dolara godišnje.

"Možemo izabrati niz mjera u ovisnosti od situacije, ovisno od toga koje akcije poduzimaju naši protivnici," rekao je Arkadij Dvorkovič, zamjenik premijera Rusije o prijedlogu koji je stigao u Parlament krajem prošlog tjedna.

Financial Times podsjeća i na kompaniju Rosatom, nacionalnog monopola za nuklearnu energiju, koji SAD snabdijeva velikim količinama obogaćenog uranijem, doprinoseći tako s oko pet posto ukupnom snabdijevanju električnom energijom zemlje.

List dodaje i da bi se prema predloženim mjerama zabranio izvoz titanija u SAD, što je potez koji je napravljen kako bi nanio štetu Boingu, aviokompaniji koja kupuje oko 35 posto svog titanija iz VSMPO-Avisme, ruskog titanijskog monopoliste, podružnice državnog obrambenog konglomerata Rostec.

Zakonodavci također razmišljaju o zabrani američko-ruske suradnje u sektoru raketnih motora, piše ovaj list. Prijedlog Zakona, također, uključuje ograničavanje uvoza američkih farmaceutskih proizvoda, alkohola i poljoprivrednih proizvoda, a zahtjeva se i uklanjanje američkih revizorskih kompanija s tržišta.

Financial Times prenosi i riječi portparola Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće:

"Pratimo Dumu koja razmatra ove mjere. Kao i s ranijim, takozvanim protivzakonitim, ruskim mjerama koje su se odnosile na uvoz zapadne hrane, ruski narod je bio najviše pogođen ovim mjerama, jer su izgubili pristup visokokvalitetnim američkim proizvodima."(Izvor:RSE)

Komentari:

No comment.

Bijednici

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna