Kad bi izbio novi globalni sukob, gdje biste se sakrili?

Kad već toliko pričamo o potencijalnom trećem svjetskom ratu, red bi bio i reći u kojoj bi se zemlji bilo najsigurnije pritajiti dok najgore ne prođe. Drago će vam biti čuti da se jedna od njih nalazi sasvim blizu.Ovaj popis bazira se na Global peace indexu iz 2017. godine, prenosi Net.hr.

10. Irska

Irska se još od tridesetih godina prošlog stoljeća pridržava strategije vojne neutralnosti. Pretpostavlja se da bi u slučaju trećeg svjetskog rata zadržala tu neutralnost. Dakle, velik broj Hrvata je već na sigurnom.

 

9. Švicarska

Simbol vojne neutralnosti te ujedno zemlja koja ju najdulje prakticira , još od mirovnog sporazuma u Parizu 1815. godine. Planinski predjeli ujedno čine i neki vrstu prirodnog bedema koji ih štiti od invazije što bi dobro došlo u slučaju trećeg svjetskog rata.

8. Slovenija

Što se tiče samoodrživosti, naši susjedi su, za razliku od nas, u genijalnoj poziciji. U fazi su naprednog razvoja energije iz termalnih, solarnih i hidro izvora zbog čega se u slučaju novog globalnog sukoba ne bi trebali oslanjati ni na koga drugoga.

7. Fiji

Otok na jugu Tihog oceana je savršeno geografski izoliran pa je samim time i sigurno utočište, a i sama činjenica da se vlada Fiji tijekom povijesti držala podalje od globalnih sukoba, čini ga sigurnim mjestom.

6. Danska

Iako bi sama zemlja mogla biti uvučena u sukub temeljem NATO ugovora, Greenland ima status autonomnog teritorija. Nije politički opredjeljen, a i relativno je daleko.

5. Austrija

Austrija je prema prošlogodišnjem indeksu mira zauzela četvrto mjesto, a u segmentima konflikta, militarizacije i opće sigurnosti društva ima ocjenu manju od 1,5 od maksimalnih pet, što ujedno i označuje najgore moguće stanje.

4. Portugal

Ova zemlja, inače na trećem mjestu na ljestvici indeksa mira, proglašena je oazom stabilnosti. Ekstremno desničarenje koje sada hara Europom preskočilo je ovu zemlju, koja se drži podalje od sukoba još od Drugog svjetskog rata što znači da imaju, kako unutarnju, tako i vanjsku stabilnost.

3. Novi Zeland

Jedan od glavnih aduta ove zemlje je samoodrživost. Više od polovice električne enrgije dobivaju iz hidroelektrana te imaju vrlo plodnu zemlja zbog čega bi mogli uzgajati kulture unatoč odcjepljenosti od ostatka svijeta.

2. Kanada

Iako su njihovi južni susjedi ponešto agresivniji, Kanađani su na ljestvici najmiroljubljivijih nacija zauzeli visoko osmo mjesto. Prema svim parametrima radi se o jednoj od država koje se, u slučaju, sukoba, vrlo vjerojatno neće miješati.

1. Island

Apsolutni pobjednik prošlogodišnjeg globalnog indeksa mira je Island koji je ponio titulu najmiroljubljivije države svijeta, a činjenica da su geografski udaljeni od konfliktnih zona kao što su Amerika, Sjeverna Koreja, Rusija i Iran, je samo dodatni plus.

 

 

(Izvor: Net.hr)

Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna