Uoči sezone na Jadranu jedni tragaju za dobrim poslom, drugi za dobrim radnicima: Što se kome nudi?

Nikada se nije teže dolazilo do radne snage u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Vlasnici restorana sada znaju plaćati konobare i kuhare cijelu godinu ili im ako rade samo sezonski, ponuditi još i bolje plaće. Sada su poslodavci pred zidom, a diktirati uvjete može i pomoćno osoblje.
Novi hotel na izlazu iz Lovrana sezonu je trebao dočekati s kategorizacijom od pet zvjezdica, ali zbog nedostatka radnika, otvorit će se kao hotel s četiri zvjezdice.

"Za 5 zvjezdica bi trebali imati nekih 18 ljudi, s 4 ćemo moći otvoriti s nekih 8 ljudi, pomoćno kuharsko osoblje još nemamo nikakvo, kuhara smo našli, konobara nema, jednostavno ih nema", priča vlasnik hotela Igor Štanger za Vijesti.rtl.hr.

Velika hotelska kuća koja u Opatiji ima šest i u Šibeniku jedan hotel 150 sezonskih radnika je počela tražiti još jesenas. Odlazak hrvatskih radnika u inozemstvo je osjetan.

"Smatramo da smo mi kao poslodavci tu penalizirani i da zbog svih fiskalnih i parafiskalnih nameta koje smo prisiljeni plaćati jednostavno nismo u mogućnosti radnicima ponuditi identične uvjete kao što ih imaju za iste poslove u inozemstvu", priča Ivan Sarajlić, glasnogovornik hotelske grupacije Amadria Park.

Nikada se nije teže dolazilo do radne snage u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Vlasnici restorana sada znaju plaćati konobare i kuhare cijelu godinu ili im ako rade samo sezonski, ponuditi još i bolje plaće.

"Treće im je da uzimaju one studente koji dolaze, koji inače nisu ugostitelji, a to rade privremeno onoliko koliko su educirani. Nema tu određene kvalitete, ali odrade na horuk dva mjeseca i to je to", objašnjava Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije.

U hotelu koji je vrata otvorio prije pola godine, računaju da samo s vrhunskim osobljem mogu postići vrhunsku uslugu

"Da bi dali veće plaće radnicima, da bi to bilo atraktivnije, mi moramo podići cijene, a s druge strane i nivo usluge. To je prva stvar. Druga stvar je da država treba smanjiti porezna opterećenja", kaže Vjeko Bobić, vlasnik hotela u Zadru.

Zaposlenike traže preko oglasa, društvenih mreža i preporuka. Recepcioner Marko im prije 15 dana došao iz Zagreba

"Zadovoljniji sam trenutno ovdje. Drugačije su malo i plaće, ovdje su ipak malo veće na moru i što se tiče sa strane, znači dodatnih primanja, ima većih mogućnosti, nego u Zagrebu recimo", priča Marko. 

Sada su poslodavci pred zidom, a diktirati uvjete može i pomoćno osoblje.

 
(Izvor: Vijesti.hr)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna