Dodik je govorio o strahu od ustaša i NDH, a rekao je i da se "Srbima imputira da su 90-tih pokušali nekoga ubijati"

Predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović i premijerka tog entiteta Željka Cvijanović, položili su u nedjelju, u ime institucija RS-a, vijence na spomen nevino stradalim žrtvama u koncetracijskom logoru Jasenovac na groblju 'Topole' u Spomen području Donja Gradina.Iako se brojni mediji objavili da je Milorad Dodik odbio pozdraviti američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack, a pri tom se rukovao sa svim drugim prisutnim diplomatama, ta informacija, kako pouzdano doznaje Slobodna Bosna, nije točna.

Mediji su naveli da je Dodik kao i prošle godine “preskočio” američku veleposlanicu Cormack tijekom rukovanja s diplomatskim predstavnicima akreditiranim u BiH. Takav potez u međunarodnim odnosima zove se “diplomatski srednji prst”, piše Slobodna Bosna.

Dodik naime nije imao prilike, kao prošle godine, proći kraj veleposlanice Cormack i, krajnje nekulturno, ne pružiti joj ruku. Danas je veleposlanica SAD-a u BiH bila na svojevrstan način oprezna i nije dozvolila da upadne u istu "zamku" kao prošle godine. Ona se nakon polaganja vijenaca povukla na drugi kraj od mjesta gdje je nalazio Dodik, tako da predsjednik RS-a nije ni imao prilike pristupiti joj i napraviti još jedan u nizu diplomatskih skandala.

Cormack je prije tri dana potvrdila kako Dodik “nije partner” SAD-a u BiH jer dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, a njegovo ponašanje u nedjelju je prokomentirala konstatacijom kako je ne zanima “tko se s kim rukovao” jer je u Donju Gradinu stigla zbog odavanja počasti žrtvama, a ne zbog sadašnjih političara.

“Ovaj koncentracijski logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to prouzročio i zbog čega se cijeli svijet zgražavao”, kazala je Cormack.

Dodik rekao je da je koncentracioni logor Јasenovac bio državni projekt Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ za koji nikada nitko nije odgovarao i koji i danas nema svoju službenu kategorizaciju kao genocid na Srbima, Јevrejima i Romima, prenose  agencije.

"Ovo je mjesto koje navodi čovjeka da šuti, jer nema što kazati, a sada znam da moramo govoriti o ovome, da ne bi bilo zaboravljeno i odneseno u neka tamna mjesta povijesti i da se na bi ponovo ponovio užasan bol i jauk, koji su mogle čuti samo krošnje iznad nas i nebo", rekao je Dodik na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

Obraćajući se učesnicima komemoracije, Dodik je rekao da je" dominatan osjećaj koji iz logora Јasenovac nosi još iz djetinjstva bio strah od ustaša i NDH, jer je u toj državi provođen stravičan projekat sustavnog ubijanja jednog naroda".

"Ta spirala mjesta zločina - od Paga, Јadovnog, preko Јasenovca, Gradiške, do Sajmišta, Kragujevca, pa ponovo prema Brodu, Prebilovcima, hercegovačkim jamama, odnijele su milijun žrtava srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu", posjetio je Dodik.

On je dodao da su "u tom ratu Srbe, oslabljene u prethodnom ratnom sukobu, ubijali gdje god su stigli, bez razloga i povoda".

"Ubijali su nas, a nisu ni znali zašto to čine, ali su u tome uživali, jer se nikada nisu umorili, stali, prestali, čuli jauk, plač majke i djeteta. Nikada nisu imali suosjećanje i pomislili na svoje", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je sam sebi često postavljao pitanje 'kako je moguće da grupa ustaša ubije toliko ljudi u Donjoj Gradini, te kako to da nitko nije pružio odpor'?

"Skoro sam shvatio da su Srbi stradali zbog dvije strašne stvari u svojoj povijesti, a to su strah i iluzija. Strah od tog monstruoznog mjesta, logora u koji su ulazili u kojem su sretali leševe, odsijecao je snagu za bilo kakav otpor. Bio je to paralizirajući strah, jer ste došli na mjesto bez povratka. Srbi su uvijek stradavali tamo gdje nisu imali državu, a RS je stvorena kao odgovornost i zov srpskog naroda, a ne da se učini zlo nekome drugome", rekao je Dodik.

Nadalje, on je ponovio i svoju, više nego čudnu, interpretaciju događaja iz posljednjeg rata u BiH ali i politička stajališta o budućnosti te je kazao:" Sredinom 90-tih godina pokušalo se imputirati da smo pokušali nekoga ubijati. Mi smo branili svoju slobodu, svoje kuće i nećemo odustati od nje. Nećemo pasti u strah i iluzije stvaranja društva na kakvom je propala bivša Jugoslavija.U svijetu koji je u neredu vidimo da je najvažnije prizivati mirmeđu ljudima, narodima, državama. Mir među nama koji živimo ovdje, da bismo se mogli rehabilitirati kao nacija, narod i da bismo mogli graditi svoje obitelji, kuće", zaključio je predsjednik RS-a.(Izvor: SB/Agencije)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna