Assad je rekao da će napadi Zapada ojačati Damask u borbi protiv terorizma, TV Syria objavila snimke ruševina centra za kemijsko oružje

Sirijska državna televizija objavila je prve snimke koje prikazuju razrušeni istraživački centar u blizini Damaska, koji je bio meta zračnih udara SAD-a, Francuske i Britanije.

 


Sirijski predsjednik Bashar al - Assad izjavio je da će "zračni udari zapadnih sila, predvođenih SAD, samo ojačati riješenost Damaska da se bori i porazi terorizam u svakom dijelu svoje zemlje".

Assad je danas razgovarao telefonom s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem, koji mu je prenio da će Iran i dalje biti uz Siriju i sirijski narod.

"Rohani je izrazio uvjerenje da ova agresija neće oslabiti odlučnost sirijskog naroda u borbi protiv terorizma. Ova agresija će samo ojačati Siriju i odlučnost sirijskog naroda da nastavi se boriti te da sravni terorizam u svakom dijelu zemlje", priopćeno je iz sirijskog predsjedništva.

Sirijska vojska izvijestila je kako je ispaljeno više od 100 raketa na vojnu bazu u Homsu i na istraživački centar u Barzehu u blizini Damaska te da su u napadu uništeni obrazovni centar i laboratoriji.

Na snimkama, koje je objavila televizija Al-Ikhbarija, vide se ruševine uništene zgrade i zapaljeno vozilo, prenosi Jutarnji.hr.
Sirijska vojska je uz pomoć sovjetskih sustava PZO oborila preko 70 krstarećih raketa neprijatelja. U noćašnjem napadu koalicije okupljene oko SAD-a nije poginuo niti jedan sirijski vojnik, prenosi Ruski Vjesnik.

Klimov je rekao da su "Amerikanci i njihovi saveznici učinili sve kako bi u raketiranju izbjegli ruske jedinice u Siriji", prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da SAD i saveznici "djeluju (...) kao kriminalna banda koja uništava tragove svog nedjela, vezane između ostalog i za falsificiranje kemijskog napada", podsjetivši da su stručnjaci Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OZHO) uskoro trebali doći u Siriju. Međutim, Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne mogu se odreći uloge onih koji su "uvijek u pravu", naglasio je Klimov.

Prema informacijama koje dolaze iz sirijskog glavnog stožera, u noćašnjem napadu koalicije okupljene oko SAD-a nije poginuo niti jedan sirijski vojnik.

Prema službenim informacijama ruskog Glavnog stožera, zapadna koalicija je gađala Siriju sa 103 rakete, uključujući i uporabu krstarećih raketa Tomahawk. Sirijska PZO sastavljena od starih sovjetskih kompleksa oborila je 71 krstareću raketu.
Visoki dužnosnik Penatgona, general Kenneth McKenzie kazao je da su "napadi zapadnih snaga protiv sirijskog režima, bili precizni, važni  i učinkoviti" te da su "zadali takav udarac sirijskome kemijskom programu da će im trebati još godine da se od njih oporavi".

I dok sirijska državna televizija tvrdi kako je sirijski režim srušio 13 ispaljenih raketa i kako su u napadu stradala tri civila, general McKenzie ističe kako Sirijska protuzračna obrana nije pogodila nijedan zrakoplov ni presrela ijedan projektil ispaljen u ovoj operaciji.

- Snage sirijskog režima riskirale civilne žrtve pošto su svoje rakete ispalile tek nakon zapadnjačkih udara. Kada ispaljujete željezo u zrak ono mora negdje pasti, rekao je.

Ruska protuzračna obrana uopće nije djelovala, a protuzračna obrana sirijskog režima djelovala je tek nakon naših napada, dodao je McKenzie na konferenciji za novinare.

- Nemamo nikakvih indicija da su Rusi koristili protuzračnu obranu, objasnio je McKenzie.

I dok sirijska državna televizija tvrdi kako je sirijski režim srušio 13 ispaljenih raketa i kako su u napadu stradala tri civila, general McKenzie ističe kako Sirijska protuzračna obrana nije pogodila nijedan zrakoplov ni presrela ijedan projektil ispaljen u ovoj operaciji.

- Snage sirijskog režima riskirale civilne žrtve pošto su svoje rakete ispalile tek nakon zapadnjačkih udara. Kada ispaljujete željezo u zrak ono mora negdje pasti, rekao je.

Kazao je kako su snage predvođene SAD-om ispalile 105 projektila protiv tri mete, što znači da je operacija bila dvostruko veća od američkih udara prošle godine kada je SAD odgovorio na izvješća napada sirijske vlade kemijskim oružjem na civile.

 

Počela hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je počelo hitnu sjednicu posvećenu Siriji na zahtjev Rusije koja traži osudu zapadnjačkih napada na režim sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada zbog njegovih napada kemijskim oružjem na vlastiti narod.

Na početku rasprave glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je članice Vijeća sigurnosti da "djeluju u skladu s Poveljom UN-a i u okviru međunarodnog prava", s obzirom na to da je riječ o "miru i sigurnosti", piše AFP.

Reuters piše da je Rusija predložila donošenje nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti kojom bi se osudila "agresija SAD-a i njezinih saveznica na Sirijsku Arapsku Republiku kojom se krše međunarodno pravo i UN-ova povelja".

Još se ne zna kada bi se rezolucija mogla dati na glasanje.

Malo je vjerojatno da će dobiti minimalnih devet glasova koliko je potrebno da bi se iznudio veto SAD-a, Francuske ili Britanije, smatraju diplomati.

Da bi rezolucija bila usvojena potrebno je devet glasova za i izostanak veta Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i SAD-a.


(Izvor: Jutarnji.hr)

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna