Trump o napadu na Siriju: Mission Accomplished

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio se napadima kemijske baze u Siriji na svom službenom Twitteru s naglaskom na "Misija obavljena". Pentagon trenutno održava press konferenciju. Tvrde da nemaju informacije o civilnim žrtvama niti da ima protuudara na njihove snage. "Bio je to savršeno izveden napad. Hvala Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu na mudrosti i snazi njihovih oružanih snaga. Rezultat nije mogao biti bolji. Misija uspješno obavljena!", napisao je američki predsjednik.

Riječi 'Misija uspješno obavljena' ('Mission Accomplished'), u svibnju 2003. godine izekao je i bivši američki predsjednik George W. Bush objavivši kraj američkoj intervenciji u Iraku.

Pentagon: Uspješno smo pogodili sve predviđene ciljeve

Sjedinjene Države u subotu su izvijestile da su "uspješno pogodile sve ciljeve" što su ih SAD, Francuska i Velika Britanija predvidjele u Siriji u znak odmazde sirijskom režimo za upotrebu kemijskog oružja protiv svojeg naroda.

"Ne želimo se miješati u sukob u Siriji, ali ne možemo dopustiti takva kršenja međunarodnog prava", izjavila je glasnogovornica Pentagona Dana White na konferenciji za novinare.

"Uspješno smo pogodili sve predviđene ciljeve", dodala je.

Napadi zapadnih snaga protiv sirijskog režima, koji su bili "precizni, važni  i učinkoviti" zadali su takav udarac sirijskome kemijskom programu da će mu "trebati još godine da se od njih oporavi", kazao je visoki dužnosnik Pentagona, general Kenneth McKenzie.

Ruska protuzračna obrana uopće nije djelovala, a protuzračna obrana sirijskog režima djelovala je tek nakon naših napada, dodao je McKenzie na konferenciji za novinare. "Nemamo nikakvih indicija da su Rusi koristili protuzračnu obranu", objasnio je McKenzie.

"Sirijska protuzračna obrana nije pogodila nijedan zrakoplov ni presrela ijedan projektil ispaljen u ovoj operaciji", kazao je general, dodavši da su snage sirijskog režima riskirale civilne žrtve pošto su svoje rakete ispalile tek nakon zapadnjačkih udara.

"Kada ispaljujete željezo u zrak ono mora negdje pasti", rekao je.

Kazao je kako su snage predvođene SAD-om ispalile 105 projektila protiv tri mete, što znači da je operacija bila dvostruko veća od američkih udara prošle godine kada je SAD odgovorio na izvješća napada sirijske vlade kemijskim oružjem na civile.

Ciljevi napada Zapada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje.

Riječ je o ciljanom odgovoru Zapada nakon što je 7. travnja na grad Doumu izvršen kemijski napad koji se pripisuje sirijskim vlastima, a u kojem su ubijeni desetci ljudi.


May: 'Raketni napad na Siriju bio je ispravan i legalan kako bi ublažili daljnje patnje ljudi'


May je rekla kako je svrha zračnih udara bila spriječiti sirijske vlasti da i ubuduće koriste kemijsko oružje te poslati poruku svijetu da je neprihvatljivo koristiti takvo oružje.

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u subotu da je bilo ispravno i legalno narediti napade krstarećim raketama na Siriju nakon kemijskog napada na civile u gradu Dumi.

May je rekla kako je svrha zračnih udara bila spriječiti sirijske vlasti da i ubuduće koriste kemijsko oružje te poslati poruku svijetu da je neprihvatljivo koristiti takvo oružje.

"Bilo je ispravno je i legalno poduzeti vojnu akciju zajedno s našim najbližim saveznicima kako bi ublažili daljnje patnje ljudi onesposobljavanjem kemijskog oružja sirijskog režima", kazala je britanska premijerka.

May je kazala da će održati obraćanje u parlamentu u ponedjeljak.

Po njezinim riječima, obavještajna izvješća ukazuju na to da je sirijska vlada odgovorna za napad u Dumi prošle subote.

"Pouzdani obavještajni podaci ukazuju na to da su sirijski vojni dužnosnici koordinirali korištenje klora u Dumi 7. travnja. Ni jedna druga skupina nije mogla izvesti taj napad", istaknula je. "Oporba ne upravlja helikopterima niti koristi bojler bombe".

 

(Izvor: HINA/Agencije)

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna