Oglasio se Putin: Napad Amerike i njenih zaveznika na Siriju kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava

"Napad Amerike i njenih saveznika na civilne i vojne objekte u Siriji je kršenje Povelje UN i međunarodog prava. Rusija najoštrije osuđuje napad na Siriju, u zemlji u kojoj ruski vojnici pomažu vlastima da se izbore sa terorizmom. Ovim akcijama, Washington samo izaziva novi val migranata iz Sirije i cijele regije. Sadašnja eskalacija oko Sirije ima razoran utjecaj na cjelokupan susta međunarodnih odnosa. Rusija traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN o agresivnim akcijama SAD i njihovih saveznika u Siriji", oglasio se ruski predsjednik Putin. Rusko ministarstvo obrane objavilo je u subotu da je sirijska protuzračna obrana presrela većinu zapadnih raketa ispaljenih na Siriju, prenosi TASS, a ruski vojni izvori navode da tijekom zračnih udara američkih, britanskih i francuskih snaga nisu gađane ruske snage raspoređene u Siriji.


Na napad na kemijska postrojenja u Siriji oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin kazavši da napad predvođen SAD-om nije odobrio UN, da predstavlja kršenje međunarodnog prava, te traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

"Napad Amerike i njenih saveznika na civilne i vojne objekte u Siriji je kršenje Povelje UN i međunarodog prava. Rusija najoštrije osuđuje napad na Siriju, u zemlji u kojoj ruski vojnici pomažu vlastima da se izbore sa terorizmom.

Ovim akcijama, Washington samo izaziva novi val migranata iz Sirije i cijele regije. Sadašnja eskalacija oko Sirije ima razoran utjecaj na cjelokupan susta međunarodnih odnosa. Rusija traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN o agresivnim akcijama SAD i njihovih saveznika u Siriji. Grupa zapadnih zemalja je na najciničniji način zanemarila činjenicu da su stručnjaci Međunarodne organizacije za kemijsko oružje na terenu i pokrenula vojnu operaciju prije službenih rezultata istrage", zaključio je Putin.

Premijerka Britanije Theresa May izjavila je da je naredila britanskoj vojsci napad na skladište kemijskog naoružanja u Siriji, kako bi oslabila kapacitete režima Bashara Al-Asada za napad kemijskim naoružanjem, prenose britanski mediji.

Četiri borbena aviona Tornado Britanske kraljevske avijacije, koristeći rakete Strom Shadow, bombardovali su skladište kemijskog naoružanja u Homsu.

Britanija se pridružila Francuskoj i SAD-u, kako je kazala May - “ograničenim i opreznim” napadima nakon što su obavještajni podaci ukazivali da je režim Bashara Al-Asada stajao iza napada kemijskim oružjem na predgrađe Damaska - Doumu, prošle subote.

Rusija, saveznica sirijskog predsjednika Bašara al Asada, odgovorila je ljutito na napade i predsjednik ruskog vanjskopolitičkog parlamentarnog odbora poručio je da je vrlo vjerojatno razlog napada pokušaj ometanja misije Organizacije za zabranu kemijskog oružja koja je trebala istražiti zapadne navode o korištenju kemijskog oružja u Dumi.

Prema novinskoj agenciji Interfax rusko je ministarstvo obrane objavilo da je Sirija presrela većinu zapadnih raketa ruskom vojnom tehnologijom uključujući raketni sustav Buk.

Ministarstvo obrane navodi da nije pogođena nijedna ruska zračna ili pomorska baza u Siriji.

"Nijedna od krstarećih raketa SAD-a i njegovih saveznika nije ušla u područje odgovornosti ruskih zračnih snaga u Tartusu i Hmeimimu", navodi ministarstvo obrane.

(Izvor: Hina)

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna