PO MIŠLJENJU GRAĐANA: BiH najkorumpiranija zemlja na svijetu

BiH je najkorumpiranija zemlja u svijetu, podaci su američke agencije "Galup" dobiveni na temelju istraživanja javnog mišljenja.

 

Na reprezentativnom uzorku u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem građanima je postavljano isto pitanje o pojavi korupcije, a u BiH je čak 94,6 posto ispitanih odgovorilo da je ova negativna pojava široko rasprostranjena i da utječe na sve sfere života.

Ovakav postotak potvrdnih odgovora ujedno je i najveći na svijetu, a isti rezultat zabilježen je u Moldaviji, prenosi "Dnevni avaz". Analitičar u oblasti sigurnosti Denis Hadžović smatra da je ovakav postotak potvrdnih odgovora o prisustvu korupcije u BiH definitivno znak za uzbunu.

Napominjući da ovi podaci ukazuju na to da se situacija pogoršava, Hadžović je upozorio da je zabrinjavajuće to što se korupcija veže za organizirani kriminal koji predstavlja ozbiljnu prijetnju za društvo i ekonomiju.

"S obzirom na to da je izabranim predstavnicima građana dozvoljeno da upravljaju proračunskim novcem, onda je jasno odakle dolazi korupcija", kaže Hadžović.

Kada je riječ o državama u Europi, može se zaključiti da je problem korupcije u 2017. bio gori nego godinu ranije. Među 20 najkorumpiranijih zemalja na svijetu su i neke članice EU, kao što su Bugarska, Rumunija i Mađarska.
(Izvor: Srna)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna