Tko su sigurnosne prijetnje za BiH

Ministarstvo sigurnosti BiH je po osnovu podataka koje je dobilo u posljednja dva mjeseca od bh. policijsko-obavještajnih agencija sačinilo informaciju o organizacijama, formacijama i pojedincima koji predstavljaju sigurnosnu prijetnju po BiH. Ova informacija dostavljena je Komisiji za obranu i sigurnost BiH, a na njihov zahtjev od prije mjesec i pol. Bh. portal Index.ba donosi popis organizacija i osoba -- prijetnji za nacionalnu sigurnost BiH.Potvrdio je to u izjavi za Alternativnu televiziju ministar sigurnosti Dragan Mektić.

-To je tajni, povjerljivi dokument o kojem ja ne bih mogao ništa izlaziti u javnost. Ali bi mogao kazati da smo obradili cijelu tu problematiku, da postoje određena informacije o postojanju radikaliziranih grupa koje u određenim segmentima zagovaraju i neku vrstu nasilja. U toj informaciji smo sve skupa dovoljno obrazložili da nadležna komisija i parlament o tome može kompetentno raspravljati, izjavio je Mektić za ATV.

Kako Index.ba doznaje, na prvom mjestu u ovoj informaciji Ministarstva, nalazi se Ravnogorski pokret. Pojedinci koji su sigurnosna prijetnja su Predrag Bogićević, Slavko Aleksić, Mirko Velimirović zvani Pajo, Aleksandar Sinđelić i Andrija Mandić.

Bogićević (predsjednik Ravnogorskog pokreta), Sinđelić, Velimirović i Mandić uhićeni su u Podgorici u listopadu 2016. godine, gdje su kao članovi terorističke grupe planirali napade na dan parlamentarnih izbora koji su se održavali u Crnoj Gori. Članovima ove grupe bilo je izdano naređenje da likvidiraju tadašnjeg crnogorskog premijera Milu Đukanovića.

Četnički vojvoda Slavko Aleksić bio je jedan od ”simbola” opsade grada Sarajeva. Zapovjedao je jedinicama raspoređenim u blizini Jevrejskog groblja odakle je svakodnevno terorizirao i ubijao Sarajlije. Živi danas negdje u šumama u okolini rodne Bileće. Redovni je učesnik svih četničkih manifestacija u istočnoj Bosni, ali i Srbiji. Nikada nijedna institucija u ovoj zemlji nije pokrenula postupak protiv vojvode s Grbavice, slobodno se kreće i putuje preko granice, piše Index.ba.

Balkanska kozačka vojska, ima vojnu hijerarhiju, a aktivna je u Rusiji, Rumuniji, Srbiji, Republici Srpskoj, Kosovu, Mekodoniji i Crnoj Gori.  Vrhovni ataman je general Viktor Vladimirovič Zaplatin. Tu su još i Igor Girkin, pseudonim mu je Igor Ivanovič Strelkov, te Bratislav Živković.

Girkin je bio vođa separatista u Ukrajini, a sudjelovao je i u agresiji na Bosnu i Hercegovinu zajedno s najmanje 700 ruskih dobrovoljaca. Živković je zapovjednik Četničkog pokreta koji se borio na strani proruskih separatista na Krimu. Uhićen je krajem 2014. u Rumuniji zbog špijunaže, i protjeran iz te zemlje.

U osnivačkom proglasu Kozaka, kažu da je zapadni sustav vrijednosti njima “dalek i tuđ”, te da je njihov cilj “razobličavanje razarajućeg protusrpskog povijesnog projekta”. Putinovu Rusiju vide kao “svjetionik u tmini svim balkanskim narodima”. Žestoki su protivnici pridruživanja NATO-u.

Na popisu su i Putinovi Noćni vukovi, te njihov vođa Aleksandar Zaldastanov zvani Kirurg, i vođa srbijanskog ogranka ove organizacije Saša Savić. Noćni vukovi se nalaze na američkoj crnoj listi. Zaldastanovu i Saviću odlukom bh. vlasti zabranjen je ulazak u BiH.

Udruženje „RS- Čast otadžbine“ iz Beograda čine bivši pripadnici Vojske RS koji žive u Srbiji. Član ovog udruženja je Rajko Kušić, zapovjednik Rogatičke brigade VRS koji se nalazi na tjeralicama počinjenih ratnih zločina u istočnoj Bosni.

Na popisu pojedinaca koji predstavljaju prijetnju po sigurnost BiH su Dževad Galijašević, Predrag Ćeranić i Miroslav Lazanski.

Rusko udruženje veterana „Nasljednici pobjede za Balkan“ i Veterani RS, također se nalaze u informaciji Ministarstva sigurnosti.

Prošle godine u ljeto Veterani Republike Srpske i Međunarodni savez “Nasljednici pobjede” sa sjedištem u Moskvi, okupili su se na Tjentišu, gdje su istaknuli kako namjeravaju da u Nacionalnom parku “Sutjeska” izgrade Balkanski kulturno-povijesni centar za borbu protiv fašizma.

Predsjednik Veterana RS i koordinator Međunarodnog saveza “Nasljednici pobjede” za Balkan, koji je također označen kao prijetnja po sigurnosti BiH, Duško Vukotić rekao je da očekuju podršku institucija RS.

Međunarodni savez “Nasljednici pobjede” postoji u 27 zemalja i ima dva milijuna članova.

Sa „Nasljednicima pobjede“, surađuje predsjednik „Srbske časti“ iz Niša, Bojan Stojković. Stojković je ovdašnjoj javnosti postao poznat nakon što su objavljene njegove fotografije nastale u Narodnoj skupštini RS, a fotografirao se i s predsjednikom RS Miloradom Dodikom i ministrom unutarnjih poslova RS Draganom Lukačem.

„Srbska čast“ se predstavlja kao humanitarna organizacija. Svoj ogranak ima i u Republici Srpskoj, na čijem  je čelu Igor Bilbija. Bilbija usko surađuje sa Stojkovićem.

Na popisu su i braća Ćulum, Nermin i  Armin iz Sanskog mosta koji je na čelu Udruženja Sportski klub UT. Dvojica braće na čelu su i bajkerske organizacije United Tribuns, i povezani su s Bilbijom.

Predsjednik Udruženja „Nasljednici pobjede“ je ruski general Valerij Vječeslavovič Kaljakin, te Aleksej Aleksandrov.

Policijsko-obavještajne agencije označile su kao sigurnosnu prijetnju i radikalne selefiste.

Udruženje građana „Askeri“– Klub borilačkih vještina. Za ovo udruženje je navedeno da nemaju obilježja vojne obuke niti formacije. Imena koja se dovode u vezi sa ovim udruženjem su Berin Balijagić, Naser Orić, Armin Baltić, Enver Hebibović trener Salke Zildžića, Nermin Ćuprija, a Askeri surađuju sa udruženjima „Ponos“ Gračanica, „Svjetlo“ Maglaj i šejhom Safetom Kuduzovićem.

Uz Askere je i Air Soft klub iz Cazina „Crna munja“, za koje je navedeno da imaju vojnu i policijsku obuku.

Također, tu je i Udruženje „Zelene beretke“, gdje je kao primjer zbog čega predstavljaju opasnost navedeno njihovo priopćenje od 7. prosinca 2017. godine, u kojem su poručili članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegovuću da „100.000 vojnika stoji iza njega“.

Opasnost po sigurnost u BiH predstavlja i Cyber–kriminal i širenje govora mržnje.


(Izvor: Index.ba)

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna