ZABRANJEN IM ULAZAK U BiH: Rusku diplomaciju uznemirile 'predrasude' o Vukovima

Rusku diplomaciju duboko je uznemirilo to što su se vlasti, mediji i javnost u BiH pobunili protiv dolaska pripadnika motorističkog kluba "Noćni vukovi", poznatog po bliskim vezama s Vladimirom Putinom, ali i problematičnom djelovanju tipičnom za paravojne organizacije, a veleposlanstvo Rusije u Sarajevu ocijenilo je da se stigmatiziranje te skupine može pripisati samo zlonamjernoj prozapadnoj propagandi.Nakon što je iz Službe za poslove sa strancima BiH službeno potvrđeno kako je vođi "Noćnih vukova" Aleksandru Zaldostanovu, zvanom Kirurg, i šefu ogranka te organizacije u Srbiji Saši Saviću zabranjen ulazak u BiH jer su proglašeni opasnima po nacionalnu sigurnost, iz ruskog su se veleposlanstva u Sarajevu očitovali izjavom u kojoj tvrde kako se pohod ruskih bajkera, poznatih po sudjelovanju u paravojnim operacijama okupacije Krima, "lažno pokušava predstaviti kao prijetnja sigurnosti".

Nekoliko desetaka pripadnika "Noćnih vukova" za idući je tjedan najavilo pohod, pod nazivom "Ruski Balkan", po Srbiji i BiH odnosno isključivo teritoriju entiteta Republika Srpska.

Ruski bajkeri su se, uz ostalo, u Banjoj Luci trebali sastati s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, a on je planirao tom prigodom Zaldostanovu uručiti odličje "za širenje pravoslavlja".
 
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije ovog tjedna je upozorio kao Dodik pripadnike "Noćnih vukova" planira dovesti u BiH i u listopadu, u vrijeme provedbe općih izbora. Ministar Mektić tvrdi kako Dodik time zapravo pokušava zastrašiti svoje političke protivnike, kako je to radio 2014. kada je također uoči izbora u Banju Luku doveo 120 Kozaka, koji su bili smješteni u objektima MUP-a RS s planom izazivanja sukoba ako Dodikova stranka ne bi ostvarila planirane izborne rezultate.

Ruske su vlasti međutim ministru sigurnosti BiH u izjavi iz veleposlanstva poručili kako ne govori istinu. "Na žalost, u ovu neutemeljnu kampanju uključena su i tijela vlasti BiH, čija je glavna zadaća jačanje sigurnosti a ne njeno potkopavanje. Ističemo da nije podnesen nikakav vjerodostojan dokaz za neutemeljene optužbe na račun društvenih organizacija koje su registrirane u Rusiji", stoji u ruskom priopćenju.

Pohod "Noćnih vukova" u njihovoj je interpretaciji opisan kao "kulturno-patriotski izlet", odnosno hodočašće sa zaustavljanjima kod pravoslavnih manastira, crkava, te kulturno-povijesnih znamenitosti u Srbiji i RS.

Ruski diplomati u BiH optužili su ministra Mektića za "neodgovorno djelovanje", dodajući kako on zapravo taj koji predstavlja prijetnju sigurnosti, miru i stabilnosti.

Naveli su uz to da bi, uz Ruse, u balkanskom bi pohodu "Noćnih vukova" trebali sudjelovati i državljani BiH, Srbije, Bugarske, Mekedonije i Crne Gore te da u njihovom djelovanju nema ničega spornog, jer su "Noćni vukovi" "apsolutno legitimna društvena i patriotska organizacija" predstavljena u mnogim zemljama Europe.

No "Noćni vukovi" su još od 2014. na crnoj listi američkog Ministarstva financija i to zbog jasne povezanosti s ruskom agresijom na Ukrajinu i nelegalnom aneksijom Krima.

Ministarstvo financija SAD je svojim državljanima zabranilo bilo kakav kontakt s pripadnicima "Noćnih vukova", a eventualnu imovinu članova te skupine u SAD je zamrznulo, navodeći da su "Noćni vukovi" u ožujku 2014. provodili zastrašivanje i kriminalne aktivnosti u Ukrajini. Tamo su oteli dužnosnika ukrajinske granične policije, a u bliskoj vezi s ruskim posebnim službama provodili su novačenje za separatistčke snage u Donjecku i Lugansku.

Kada su paravojne postrojbe pod ruskom kontrolom napale glavni stožer ukrajinske ratne mornarice u Sevastopolju upravo je vođa "Noćnih vukova" Zaldostanov koordinirao otimanje oružja ukrajinskim snagama.

Sa stajališta ruskog veleposlanstva u BiH to su pak nebitne činjenice, a tvrde kako su SAD sankcionirale "Noćne vukove" i samog Zaldostanova "polazeći od umjetnih razloga".

Za animozitet prema "Noćnim vukovima" ruska diplomacija nimalo diplomatski optužuje i "bolesne" medije u BiH, kako navodi "financirane iz dobro poznatih grantova", ustvrdivši da "samo bolesna i zlonamjerna mašta može povezati karakter putovanja i sastav sudionika s prijetnjama sigurnosti".

(Izvor: Hina)

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna