Mektić je za Reuters kazao da 'Noćni vukovi' dolaze na Dodikov poziv demonstrirati netoleranciju prema Bošnjacima, Hrvatima i umjerenim Srbima

Secesionistički pritisci iz Republike Srpske izazvali su međunarodnu zabrinutost zbog povratka nemira na Balkanu. Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić optužio je lidere RS-a za nacionalističku retoriku i podršku paravojnim organizacijama kako bi zastrašili političke protivnike i pridobili glasače uoči listopadskih izbora, piše agencija Reuters.U intervjuu za Reuters, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da "politika u RS-u trguje strahom", te da je "povećan osjećaj nesigurnosti".

Pozivajući se na pouzdana izvješća, Mektić je novinarima Reutersa kazao da "mladi Srbi prolaze vojne obuke u kampovima u Rusiji".

Vjeruje se da su grupe kao što su Nocni vukovi, koji će sljedeći tjedan posjetiti RS u sklopu svoje balkanske "turneje", angažirane od vlasti tog entiteta kako bi propagirale netoleranciju prema nesrbima ili umjerenim Srbima uoči listopadskih izbora, kaže Mektić.

"Postoje pokušaji manipulacije izborima na različite načine... U posljednje vrijeme kroz organiziranje specijalnih grupa koje proizvode svojevrstan fizički pritisak na (pojedine) građane kako bi se oni uplašili i ne bi izašli na glasanje. To je posebno praksa vlasti u RS-u... Oni pokušavaju osnovati paraobavještajnu strukturu pod krinkom patriotske organizacije i iskoristiti ju za obračun s protivnicima", rekao je Mektić za Reuters.

On je dodao da Noćni vukovi "nisu tipičan motociklistički klub, oni nose snažne političke poruke".

"Vlasti RS-a žele im dati legitimitet i iskoristiti ih u izbornom procesu", naglasio je Mektić, navodeći izvješća o tome da Noćni vukovi planiraju otvoriti urede u Banja Luci i nadgledati izbore. 

Ministar sigurnosti BiH rekao je da je nedavna kupovina 2.500 pušaka za MUP RS-a legalna, ali da je u disproporciji u usporedbi s Federacijom.

"Oni trebaju oružje i to nije upitno, ali postavlja se pitanje proporcionalnosti. To može dovesti do nepotrebnog gomilanja oružja, koje može biti pogrešno iskorišteno na razne načine", zaključio je Dragan Mektić.

Na kraju teksta Reuters podsjeća da su zapadni lideri optužili Rusiju, "tradicionalnog moćnog saveznika Srba za pokušaj prevlasti nad EU na Balkanu kroz manipuliranje političkim događajima".

Rusija pobija takve optužbe.


(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Grožđe na vrbi

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna