CIN: Čović vodi udrugu HNS, dobiva novce od HDZ-ovih premijera, ali nema kvoruma za odluku o sukobu interesa

Nakon što je na dnevni red stavljen predmet za utvrđivanje sukoba interesa u slučaju Dragana Čovića, povjerenstvo u dva navrata nije mogla zasjedati zbog nedostatka kvoruma, objavio je CIN.ba.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović bi mogao odgovarati zbog sukoba interesa jer je Hrvatski narodni sabor, političku nevladinu udrugu kojim rukovodi, primao proračunski novac.


Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH zabranjuje izabranim dužnosnicima da vrše odgovorne funkcije u nevladinim organizacijama ukoliko se one financiraju iz proračuna u iznosima većim od 10.000 KM godišnje. Čović je za predsjednika HNS-a izabran 2014. godine.

Dokumenti do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazuju da je za organiziranje 25. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) prošle godine HNS dobio ukupno 16.750 KM iz proračuna Zapadnohercegovačke, Livanjske i Posavske županije. Novac je isplaćen iz proračunskih rezervi županija namijenjenih za hitne i nepredviđene situacije poput poplava, zemljotresa ili požara.

Dragan Čović je kao predsjednik HNS-a pravni zastupnik i ovlašteni potpisnik financijskih dokumenata te nevladine udruge.
Najveći iznos - 10.750 KM Hrvatskom narodnom saboru je odobrila Vlada Zapadnohercegovačke županije u ožujku 2017. godine. Manifestacija godišnjice HVO-a održana je 7. i 8. travnja u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Uplaćeni iznos jednak je troškovima snimanja i ozvučenja koje je u svojoj ponudi navela tvrtka PS Produkcija.

Četiri dana nakon manifestacije za isti događaj je na račun HNS-a uplaćeno i 3.000 KM iz proračuna Posavske županije. Još 3.000 KM je HNS-u uplatio Livanjska županija gotovo mjesec dana nakon manifestacije. Vlada te  županije novac je uplatila preko Uprave za pitanja branitelja i stradalih u ratu HVO-a u Tomislavgradu. Čović nije odgovorio na poziv novinara CIN-a za razgovor.

Zahtjeve županijama za sufinanciranje manifestacije slao je Josip Merdžo, tajnik Glavnog vijeća HNS-a. Merdžo je poručio novinarima CIN-a da nema vremena za razgovor. Predložio je da mu pitanja pošalju e-mailom, ali na njih nije odgovorio.

Povjerenstvo bez kvoruma


Predmet Dragana Čovića je dvaput stavljan na dnevni red sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH, ali one nisu održane. Prvi put, krajem veljače, odsutni su bili hrvatski članovi komisije - Čovićeve kolege iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH - zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak i Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Krišto je ujedno i članica Predsjedništva HNS-a dok je Čolak član Glavnog vijeća.

Drugi put, početkom ožujka, sjednica također nije održana, no ovaj put zbog odsustva srpskih članova povjerenstva. Ukoliko na sjednicu ne dođu najmanje dva pripadnika jednog od konstitutivnih naroda, povjerenstvo ne može odlučivati.

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala BiH kaže da je nemoguće očekivati od tog povjerenstva da bude objektivno pri odlučivanju u vezi sa slučajem Čovića.

"Kako očekivati od članova komisije da odlučuju po predmetu koji je vezan za njihovog stranačkog šefa, a da budu pri tome objektivni i nepristrani", kaže Korajlić.

Ona dodaje da će se na primjeru odlučivanja o predmetu Čovića vidjeti kako funkcionira Povjerenstvo.

Iako nije želio govoriti o ovom predmetu, predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa BiH Jasmin Emrić potvrđuje za CIN da se izabrani dužnosnik nalazi u sukobu interesa ukoliko su fondacija ili udruženje građana u kojem vrši neku funkciju dobili sredstva iz proračuna veća od 10.000 KM.
 
"Iz bilo kojeg proračuna, sa bilo koje razine vlasti, ukoliko se dobiju sredstva u iznosu većem od 10.000 KM, a da je javni dužnosnik na nekoj od funkcija u fondaciji ili udruzi građana, onda tu postoji sukob interesa", kaže Emrić, objašnjavajući da ne postoje izuzetci.

Novčane kazne za sukob interesa


Zakon je ranije predviđao zabranu kandidiranja dužnosnicima za koje je utvrđeno da su u sukobu interesa, no ta kaznena odredba je izbačena 2013. godine. Danas Zakon predviđa uglavnom novčane kazne za prekršitelje. Primjerice, za slučaj kršenja zabrane vršenja odgovorne funkcije u nevladinim organizacijama, što se odnosi na Čovića, predviđena je maksimalna kazna oduzimanja do 50 posto plaće, najduže 12 mjeseci. Međutim, povjerenstvo je do sada izricalo blaže kazne.

"Mi smo do sada izricali novčane sankcije. Taj raspon se kretao od 10 do 30 posto mjesečnog primanja u razdoblju od tri do pet mjeseci", kaže Emrić.

Korajlić kaže da je neadekvatna zakonom propisana kaznena politika. Prema njenim riječima, dobit koju dužnosnik u sukobu interesa može steći je mnogo veća od kazne koja mu je zbog toga propisana.

 

Hrvatski narodni saborLider HDZ-a BiH Dragan Čović je na listopadskim izborima u BiH 2014. godine izabran za člana Predsjedništva BiH, a uoči izbora Skupština HNS-a ga je imenovala za predsjednika ove organizacije na mandat od četiri godine. U odluci o imenovanju je navedeno da je Čović ovlašten za zastupanje HNS-a.

HNS je utemeljen 2000. godine kao dobrovoljna nevladina i neprofitna organizacija, a čini ga 13 političkih stranaka s HDZ-om na čelu.

(Izvor: CIN.ba)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna