Dizel: nevjerojatne činjenice

Afera sa dizel-motorima spada u najveće prijevare njemačke javnosti – u njoj su sudjelovali svjetski poznati proizvođači automobila, a vladajuća politička garnitura, koja tvrdi da nije znala za prijevaru, i dalje ih štiti.Deutsche Welle analizira:


- Njemačka automobilska industrija je milijune automobila sa dizel-motorima, s namjerom prijevare i krivotvorenim vrijednostima emisije štetnih plinova prodala milijunima kupaca. Tom prilikom je prekršen niz zakona.

- Riječ je o zajedničkom nedjelu firmi Volkswagen, Audi, Porsche, Daimler, BMW i Bosh. Po paragrafu 129 njemačkog Krivičnog zakona, uz sve prestupe, to pretpostavlja i „formiranje bande".

- Službena njemačka statistika kaže da se u ovoj zemlji više od 8.000 smrtnih slučajeva godišnje pripisuje otrovnim plinovima. Spomenuti proizvođači snose dodatnu odgovornost za zdravlje građana u njemačkim gradovima.

- Javnost je za aferu počela doznavati rujnu 2015.

- Nitko od onih koji su formirali bandu još nije pozvan na odgovornost.

- Ni protiv koga nije pokrenut kazneni postupak.

- Državno tužiteljstvo u okviru svoje obveze da u ovakvim slučajevima samo pokrene istragu, ne reagira.

- Nitko od vladajućih političara nije predložio da se članovi bande kazneno gone i kazne.

- U velikim medijima su glavne vijesti tipične za Bild od 6.3.2018: „Kome se sada isplati kupovina dizelaša?", „Toyota neće više prodavati dizel-modele" i „Hoće li dizel-automobili sada dobivati po dvije plakete?". O mogućnostima da prevareni kupci tuže proizvođače ili budu obeštećeni, se ne piše.

- U tvrtki Volkswagen država ima vlasnički udio od 20,2 posto.

- Šef udruženja njemačke auto-industrije, Mathias Wisman, član je vladajuće CDU (do 2007. na raznim visokim dužnostima u stranci i zastupnik Bundestaga). Bivši je ministar u njemačkoj vladi za promet, znanost, istraživanje i tehnologiju. Upisan je 2016. sa još 32 osobe u tzv. Crnu knjigu organizacije Grinpis kao jedan od najzaslužnijih za prepletenost politike i lobija automobilske industrije.

- Proizvođači iz „dizel-afere" su inače 2017. optuženi i za formiranje ilegalnog kartela – između ostalog, dogovarali su se o usklađivanju cijena svojih modela – i to u najmanje posljednjih 20 godina. U vezi s tim takođe nitko nije pozvan na odgovornost, tužen ili osuđen.

- Proizvođači iz dizel-afere prevarenim kupcima sada nude popuste na svoja nova vozila – ne spominjući prijevaru. Popusti se daju uz pravo na vraćanje automobila sa dizel-motorom. Oni su minijaturni u odnosu na realnu cijenu koju bi stari „dizelaši" imali da nije bilo prijevare. Na taj način proizvođači-prevaranti zarađuju nove milijarde.

- Ni na jednom od internet-portala tih proizvođača nema isprike kupcima, niti je prijevara tematizirana na bilo koji drugi način.(Izvor: DW)Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna