Dva bh. ISIL-ovca poginula u Siriji

Naser Arnaut i Ines Midžić, državljani BiH koji su se u Siriji pridružili terorističkoj tzv. Islamskoj državi, ubijeni su. Smrt Arnauta je za Klix.ba potvrdio obiteljski prijatelj, a kako se neslužbeno doznaje, u proteklom periodu pokušavao se vratiti u Bosnu i Hercegovinu.Bišćanin Midžić je postao poznat široj javnosti nakon što je propagandni video Islamske države (IDIL) dospio na internet. Na njemu se pojavio Midžić koji je pozvao muslimane u BiH da ubijaju "nevjernike". Arnaut, koji je inače iz sarajevskog naselja Boljakov Potok, nalazio se na INTERPOL-ovoj crvenoj tjeralici od 2016. godine.

„Nasera Arnauta sam prvi put vidio 2013. godine u gradu Haritanu. Bio je u vojnoj jedinici s Arapima, a zatim je prešao u jedinicu Gorana Pavlovića. Oženio se kćeri Asima Šaćirija iz Srbije, a još se oženio jednom Arapkinjom. Poslije raspada jedinice Gorana Pavlovića otišao je u civilnu policiju u Mimbidžu. Znam da je bio ranjen u avionskom napadu na Kobane“, izjavio je inspektorima SIPA-e u ljeto 2016. godine jedan od bivših ratnika ISIL-a.

Kako piše Žurnal, obojica su ubijena početkom ožujka.

Prema podatcima iz prosinca 2017. godine, u redovima Islamske države u proteklim godinama našlo se oko 280 državljana Bosne i Hercegovine. Nerijetko, sa sobom su viodili svoje obitelji, a iz Ministarstva sigurnosti kažu da su na području Sirije i Iraka krajem 2015. godine boravile ukupno 52 žene i blizu 70 djece iz BiH.

Inače, Islamska država je gotovo uništena, s po nekoliko manjih 'džepova' raštrkanih uglavnom po Siriji. Skori pad ove terorističke organizacije s područjem koju su proglasili "halifatom" rezultat je niza akcija sirijske, kurdske i iračke vojske.


(Izvor: Klix.ba/Žurnal.info)

 

Povezani tekstovi:


tko-su-isilovci-iz-bih-bosna-na-meti-pozivaju-na-terorizam-ubijanje-i-rusenje-vlade-u-bih


mudzahedin-iz-bih-poziva-na-napade-na-sad-i-europu

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna