SRBI UHITILI AMERIČKOG SPECIJALCA U ŠPIJUNIRANJU (LOVIO JE I BIN LADENA); Vučić kaže da je plaćenik koji je planirao atentat - nije rekao na koga

U dva dana u Srbiji je uhićeno osam stranaca koji su se motali oko tri različita vojna objekta. “Ne vjerujem da je to slučajno”, rekao je ministar obrane Aleksandar Vulin. Sumnjivci su pokušali neovlašteno snimiti vojne objekte ili ući u njih, rekao je ministar. Svih osam je vojna policija privela i nalaze se u pritvoru.Osim toga, jedan Amerikanac uhićen je početkom mjeseca, a belgijskom novinaru prijeti izručenje. To je dio antizapadne medijske kampanje koja u Srbiji postaje sve intenzivnija, prenosi agencija AP. Dok formalno želi priključenje Europskoj uniji, u zemlji raste proruska propaganda, ocjenjuje AP, a prenosi Jutarnji list.

Dvojica Amerikanaca i dvije Ukrajinke iz Donbasa uhićeni su u nedjelju u Beogradu jer su zgradu Generalštaba u centru grada, srušenu u NATO bombardiranju, snimali dronom. Istoga dana su u vojnom skladištu na Fruškoj gori uhićeni Britanka i Afganistanac s talijanskim državljanstvom, a par iz Španjolske priveden je kod Novog Sada zbog neovlaštenog ulaska u kasarnu “Petrovaradin”, objavile su jučer Večernje novosti. Oni su pripadnici Liječnika bez granica.

Sve se rasvjetljava

Ministarstvo obrane potvrdilo je uhićenja, bez iznošenja detalja. “Nadležne službe rade na rasvjetljavanju svih ovih događaja, i kada budemo donijeli odgovarajuće zaključke, obavijestit ćemo javnost. Ne želim ovome pridavati veći značaj nego što zaslužuje, ali moram kazati da ne vjerujem u slučajnost, i da ovako veliki broj stranih državljana i ovako veliki broj upada ili pokušaja upada u prostore koje kontrolira Vojska Srbije odavno nije zabilježen”, istaknuo je ministar obrane Aleksandar Vulin.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ta je uhićenja doveo u vezu s ranijim uhićenjem američkog specijalca u Beogradu. Prema beogradskim medijima, uhićeni je Daniel Corbet, treći u hijerarhiji američke privatne vojne tvrtke Raven Military. Njegovo uhićenje objavio je 6. veljače ministar policije Nebojša Stefanović. Rekao je da je bivši marinac Corbet D. uhićen u sigurnom stanu u Beogradu i da je kod njega pronađen pištolj CZ-99, dakle proizveden u srpskoj tvornici oružja Crvena zastava iz Kragujevca.

Na pitanje je li uhićeni spremao atentat, ministar Stefanović je rekao da je policija imala informacije o osobi koja je kod sebe imala oružje s izbrisanim serijskim brojem. “To govori da je očigledno da se nešto dešavalo, ali više informacija ne mogu iznositi”, rekao je Stefanović. Nakon toga je Insajder objavio da se radi o Danielu Corbetu iz tvrtke Raven Military, koja nudi usluge iskusnih specijalaca. Potpredsjednik tvrtke je Jay Footlik, bivši pomoćnik američkog predsjednika Billa Clintona i savjetnik za Bliski istok demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja.
Iz Tima 6

U službenoj biografiji na stranici tvrtke, za Daniela C. navodi se da je 14 godina proveo u “Sealu”, najcjenjenijoj specijalnoj postrojbi američke vojske. Aleksandar Vučić je rekao da je uhićeni američki top-specijalac koji je sudjelovao u uhićenju Osame bin Ladena. “Zamislite da vi nađete tipa iz Tima 6, koji je jurio za Bin Ladenom u Afganistanu i nađete ga ovdje s brušenim pištoljem, i nađete kriminalne veze koje su mu dostavile taj pištolj i uhapsite te Srbe koji su to dostavljali, a oni šute kao zaliveni, neće da govore o tome za što se trebao upotrijebiti. Pa nije valjda za upucavanje soma ili smuđa u Dunavu”, rekao je Aleksandar Vučić u emisiji Ćirilica na TV Hepi.

Što je onda Amerikanac radio u Beogradu? Vučić nije otkrio. Govorio je općenito o stranim silama kojima ne odgovara stabilnost u regiji. “Ali narod je pametan, i zna da jedan od najpoznatijih specijalaca nije došao iz San Diega u Srbiju samo tako”, rekao je Vučić, sugerirajući da je specijalac trebao izvršiti atentat na nekoga. Govoreći o mogućoj pozadini, rekao je da na žalost ne smije o tome otvoreno govoriti. “Mislim da znam kome odgovara, a kome ne odgovara, ali nisam siguran da ne bih ugrozio poziciju Srbije ukoliko bih o tome javno govorio. Nisam siguran da svima odgovara stabilnost. Mislim da ima i faktora izvana koji ne žele tu stabilnost”, nagovijestio je Vučić urotu protiv Srbije.
Razrušeni generalštab

Nije jasno o čemu se radi ni u slučaju osam stranaca uhićenih kako se motaju oko vojnih objekata. Četvorka uhićena u nedjelju u Beogradu, dvojica Amerikanca i dvije Ukrajinke, tvrde da su aktivisti nevladine udruge iz Kalifornije. Kažu da se bore za objelodanjivanje istine o vojnim intervencijama u svijetu i da snimaju dokumentarni film o posljedicama američkih vojnih akcija na djecu s bombardiranih područja, objavile su beogradske Večernje novosti. Koristili su običan dron kakav možete i vi kupiti, ali s kamerom vrlo visoke rezolucije.

Philippe Bertinchamps već 10 godina izvještava iz Srbije, ali sad mu prijeti izgon, jer mu srpske vlasti odbijaju produljiti vizu. Belgijska radiotelevizija na francuskom (RTBF) za koju radi objavila je na svojim web stranicama članak o tome, uz ocjenu da Srbija ima problema sa slobodom medija. Bertinchampsu prijeti izgon jer vlasti u Srbiji smatraju da on predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti. Oženjen je Srpkinjom.

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna