Prvo je Izetbegović u Stankovića pričao da ga je Čović tračao u Bruxellesu, pa je Čović ispričao što je to on tamo ispričao

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a BiH, odgovarao je pitanja novinara o svojim izjavama o "islamskoj državi", koje je predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao u emisiji Nedjeljom u 2.

 

"Netko je u Bruxellesu raširio priču da mi težimo islamskoj državi u BiH. To je trebalo potkopati našu poziciju. Onda je to nažalost gospodin Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, ponovio tamo, da je problem u BiH krajnja bošnjačka desnica koja pravi probleme i koja želi islamsku republiku u BiH. To je teška manipulacija kojoj je namjera potkopati bošnjačku poziciju. To je narod koji je zaista dobrohotan, prati europske standarde, želi mir u BiH i na Balkanu, a napravio je toliko kompromisa i pretrpio udaraca", izjavio je Izetbegović.

Novinari su danas Čovića upitali tko pravi islamsku državu od BiH.

"Ne znam u kom kontekstu ste postavili to pitanje, ali ako ste negdje prepoznali moje riječi u bilo kojem nastupu, ako je prepričavanje što je neko kazao da sam ja negdje kazao, onda ću vas zamoliti da meni takva pitanja ne postavljate. Uglavnom, 99 posto onog što neko izrekne nema veze sa stvarnošću", kazao je Čović.

Međutim, na pitanje je ipak odgovorio.

"U jednom od razgovora koji sam ja imao zajedno sa drugom dvojicom kolega, a zadnji razgovor je bio u Bruxellesu sa gospodinom Daulom, predsjednikom EPP-a, u mnoštvu ljudi smo razgovarali o prilikama u BiH. I onda pomalo odgovarali na pitanja koje je trebalo pojasniti gospodinu Daulu. Mi smo mu prije dolaska trebali ponuditi odgovor na rješenje problema koji imamo. U tom kontekstu na jedno od pitanja ja sam odgovorio da koncept građanskog uređenja BiH, kakvog neki zagovaraju u BiH, ja razumijem. Ali, pošto znam da postoje i oni koji svjesno kroz taj koncept vide organiziranje unitarne države, čak na pozicijama da to bude u konačnici država brojnijeg naroda, a kod nas je brojniji narod muslimani, jasno je da neki imaju tendencije da od prostora FBiH već danas imaju dominantno bošnjačku tvorevinu šta god pričali o tome, a sutra da imaju jednostavan plan koji potpuno odudara od ovog što mi javno pričamo i zalažemo se kada je u pitanju europski put, obilježje BiH, multikulturalnost", kazao je Čović.

Dodao je da je dok je to govorio bio vrlo pažljiv da nikoga ne povrijedi, ali je vrlo jasno naznačio kako on vidi prijetnje kao što neko drugi vidi prijetnje u BiH. Potpuno na drugačiji način i grubo iskorištena priča o kalifatu, islamskoj državi, što je već neko želio izvući iz toga da bi poentirao", kazao je Čović.

(Republikainfo.com)

 
 

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna