MOSTAR i 14. veljače: Jednima 73. obljetnica ubojstva fratara, drugima oslobođenje Mostara

Svake godine na taj dan u Mostaru se, uz Valentinovo, a ove godine i Pepelicu - obilježavaju dvije kontradiktorne stvari. Mostarski fratri se prisjećaju mučki ubijene subraće, a antifašisti isti dan slave kao Dan oslobođenja Mostara


(foto: fratri su bačeni u Neretvu s kamenom oko vrata)
 

U gradu na Neretvi 14.veljače nikada nije bio samo dan zaljubljenih. Svake godine na taj dan u Mostaru se, uz Valentinovo, obilježavaju dvije kontradiktorne stvari. Mostarski fratri se prisjećaju mučki ubijene subraće, a antifašisti isti dan slave kao Dan oslobođenja Mostara, smatrajući i navodeći taj dan kao najveći u povijesti grada na Neretvi, „kada je Mostar oslobođen od fašista i domaćih izdajnika“.

 

 

Činjenica je pak da su na spomenuti datum 1945. partizani iz mostarskog samostana svezane odveli sedmoricu fratara: provincijala fra Lea Petrovića, gvardijana fra Grgu Vasilja te fra Jozu Bencuna, fra Bernardina Smoljana, fra Rafu Prusinu, fra Kažimira Bebeka, fra Nenada Venancija Pehara. Fratri su odvedeni u pravcu rijeke Neretve i pogubljeni, najvjerojatnije, na mjestu zvanom Čekrk. Zato se na tom mjestu pale svijeće i nosi cvijeće. Redovito se 14.veljače služi i večernja misa zadušnica u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru.
„Danas, na sv. misi u 18 sati, sjećamo se naših pobijenih fratara kao i svih žrtava II. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata. Pozivamo vas na ovo slavlje! Također, danas je i Čista srijeda ili Pepelnica. Na sv. misi bit će i obred pepeljanja kojim počinjemo naš korizmeni hod. Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“, objavili su iz Župe svetog Petra i Pavla u Mostaru.
S druge strane, Udruženje antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata uporedo proslavlja „73. godišnjicu oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu“. Sve je počelo polaganjem cvijeća na spomen -ploču palim borcima u Blagaju te ispred biste narodnog heroja dr. Safeta Mujića u Mostaru. Predsjednik UABNOR-a Mostar Sead Đulić izjavio je da je 14. veljače jedan od „najznačajnijih datuma u povijesti ovoga grada, kada je isti oslobođen od fašizma“.  Središnja manifestacija obilježavanja koja će, prema najavama organizatora, okupiti preko tisuću gostiju iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije bit će upriličena u subotu, 17. veljače. Tom prilikom, u Narodnom pozorištu Mostar u 10 sati bit će održana svečana akademija, a nakon nje, u 12:30 sati, polaganje cvijeća na Partizansko spomen groblje u Mostaru.

(Kristina Spajić-Perić/Republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna