“Da je Vučić došao Josipoviću, na ulicama bi bio rat”

Povjesničar Hrvoje Klasić gostovao je u emisiji N1 studio uživo gdje je komentirao službeni dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, treba li se Vučić ispričati zbog srpske agresije na Hrvatsku te što susret Vučića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović znači za dvije zemlje.“Ne bih volio da se Vučić ispriča, nego da kaže da je bio u krivu. Mene ne zanima njegova isprika, ne želim da se ispričava u ime Srbije i u ime mojih prijatelja iz Srbije koji se tamo bore protiv Šešeljeve politike. Neka kaže da je ono što je govorio bilo krivo. Vučić Srbijom vlada politički i medijski, on nije jedini političar koji ne ide na N1 televiziju. On nije naučio na kritiku, ima dirigirane novinare, svima se obraća imenom, nije navikao na kritiku, nije navikao da ga netko dovodi pred gotov čin. Možda je izgubio malo živce, ali on je vješt komunikator i svako pitanje preokrene u svoju korist”, smatra Hrvoje Klasić koji je komentirao i različite poglede na rat.

“Kad govorimo o Vučićevom govoru 1995. govorimo o govoru notornog srpskog nacionalista. Srećom, naši nacionalisti nisu postali relevantan faktor u politici, a u Srbiji je postao predsjednik. On je odraz stanja u društvu. Kada govorimo o ratu, istina je da se nećemo složiti i tu nema spora. Nakon rata se odrede pobjednici i poraženi, mi to nismo imali pa nije ni dogovorena ratna odšteta. Meni je nevjerojatan izostanak procesuiranja ratnih zločinaca. Za ratnu odštetu obje strane trebaju dati svoj pristanak. I Hrvatska mora razmisliti, istina je da su bombe padale po hrvatskim gradovima, ali brojnim srpskim građanima su također opljačkane i srušene kuće”, rekao je Klasić koji je bio upitan imaju li Hrvatska i Srbija dobre odnose.

“Što znače dobri odnosi? S kim ih imamo? Ako su to dobri odnosi, ako izuzmemo izjave političara i napise u medijima, osjećali biste se u Beogradu kao kod kuće. Političke elite nemaju viziju budućnosti i zato se stalno vraćaju u prošlost. Zamislite da je SDP pozvao Vučića, da su to napravili Milanović i Josipović, da je Josipović rekao da mu se ne postavljaju pitanja o Glini. Mislim da bi bio rat na ulicama”, smatra Klasić.

Što donosi susret dvoje predsjednika

“Mislim da se u svakom pogledu radi o njihovom imidžu, postigli su nešto što ide isključivo u njihovu osobnu političku korist. Vučić kao predsjednik ima brojne ovlasti, Grabar Kitarović nema, pogotovo kada se ne slaže s Vladom. Plenković je bio povrijeđen i podmetnuo je kukavičje jaje. I ona i on se ovim događajem ne predstavljaju domaćoj, već svjetskoj javnosti, važnije su im pohvale iz Bruxellesa i Washingtona, nego pogude iz Beograda i Zagreba.”

“Vučić pokazuje da je na dobrom putu, kupuje si trenutke kada ode u Rusiju, on je zanimljiv igrač, radi li za dobro većine to je pitanje. Vučić je rekao da će predložiti moratorij od 100 dana, kako će on to predložiti ministrima? On je u Srbiji junak što god napravio.”

“Desna biračka scena u predsjednici vidi pokret za Hrvatsku, protiv Jugoslavije, komunizma, oni vole vođu, kada padne onda ga se cipelari, tko god on bio. Gdje su šatoraši? Oni su zbog manjih stvari znali napraviti veće stvari.”

“Mislim da je iz pravca Bruxellesa bitno da zemlje budu dobre, ali mi sebi dajemo previše na važnosti. Što se dobilo to ćemo tek vidjeti. Njemu je Kosovo rana, može se on igrati s Hrvatskom i Bosnom ali kad na tapetu dođe Kosovo bit će velikih problema.”, zaključio je Hrvoje Klasić.

 

(Izvor: N1)

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna