Zemlje Zapadnog Balkana "nezrele za EU" - Bruxelles će ih naučiti kako se „jede viljuškom i nožem"

Tisak na njemačkom jeziku se bavi odnosima Srbije i Hrvatske povodom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj te o mogućnostima pristupa Zapadnog Balkana Europskoj uniji.Austrijski 'Kurier' se bavi odnosom Srbije i Hrvatske povodom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu. „Odnos dva južnoslovenska naroda je tradicionalno zategnut, prenosi pisanje njemačkih medija Deutsche Welle.

Tito se u socijalističkoj Jugoslaviji – kada je trebalo i čvrstom rukom – starao o redu. No, poslije njegove smrti su eskalirali stari rivaliteti koji su se ispraznili krvavim nasiljem u ratu oko podjele Jugoslavije devedesetih godina. Otada vlada hladan mir. Jest da je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić 2010. u Vukovaru položio vijenac i ispričao se. Srpske snage i paravojne formacije su nakon zauzimanja grada u jesen 1991. ubile više od 1.400 civila – među njima i teško ranjene pacijente jedne poljske bolnice. Bilateralni odnosi su se normalizirali. No, u Beogradu riječ ponovo imaju nacional-konzervativci. 'Cvjetić iz Vukovara se odavno osušio', primijetio je nedavno jedan kolumnist.

„Vučić je zato već više puta odlagao svoju posjetu Hrvatskoj. No, sada postoji velika potreba za razgovorom. Komesarka EU-a za vanjske poslove Feederica Mogherini je, kada je Europskom parlamentu predstavljala novu Strategiju za Zapadni Balkan, kazala da bi 2025. u EU mogli ući, ne samo prozapadna nova članica NATO Crna Gora, već i neodlučna Srbija. Jasna europska perspektiva za najvažniju zemlju Zapadnog Balkana, kako se računa, postavit će granice Turskoj, Kini i Rusiji koje žele ostvariti utjecaj u regiji. Istovremeno je komesar EU za proširenje Johannes Hahn prošli tjedan i u Beogradu i u Podgorici jasno stavio do znanja da pristup ne pada s neba, već da se za njega valja izboriti", piše dnevnik Kurir.

„Nezrele za EU"

A dnevnik 'Die Presse' smatra da su „balkanske zemlje ekonomski i institucionalno nezrele za EU" i da „ni za jednu od strana nije dobro da im se govori o europskoj perspektivi": „Četiri godine je vladala tišina, a sada je Europska komisija ponovo otkrila Zapadni Balkan. Na stolu je novi strateški papir, u kojem se govori o kredibilnoj europskoj perspektivi i pojačanom angažiranju EU. Komesar za proširenje Hahn je odmah po predstavljanju tog papira odletio u Beograd i Podgoricu da bi opomenuo i ohrabrio dvije najnaprednije zemlje. Isto će učiniti i šef Komisije Jean_claun Juncker kada za pet dana bude obišao svih šest zemalja."

„Sve to kao da je promaklo pažnji Europljana. Raspravlja li se javno  tome u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i drugdje? Nažalost – ne. No, ti izgledi bi trebali postati tema intenzivnog razmišljanja. Jer, kako stoje stvari, nazire se da bi mogle biti ponovljene teške greške koje je Unija već načinila kada je primila institucionalno i ekonomski nezrele države. Ili ponuda za prijem nije ozbiljna – ali u tom slučaju bi EU izgubila svoje najdjelotvornije (neki bi rekli: i jedino) vanjskopolitičko oružje: izglede da se uđe u najbogatiji klub na svijetu."

Bruxelles će ih naučiti kako se „jede viljuškom i nožem"

„Znači li to da nema alternative za EU – kako geopolitički vezati za sebe Zapadni Balkan i prije svega, mladima u tim državama pružiti nadu? 'Iskreno, ne razmišljam o alternativnim modelima, jer bi oni odmah uništili integraciju tih zemalja', rekao je Hahn ovih dana.

To je deprimirajući nalaz.

On šestorim državama imputira da su nesposobne da se, primjerice, najprije okupe u jednoj ekonomskoj uniji koja bi se u drugom koraku mogla priključiti EU. Kada pažljivije pogledamo, u tvrdnji da nema alternative se zapravo kriju tragovi kolonijalnog mišljenja: divljaci tamo dolje ne mogu ovladati vlastitom situacijom, pa ih je potrebno prosvijetiti, a to će učiniti apsolutistički pomagači iz Bruxellesa koji će ih naučiti kako se jede viljuškom i nožem. Nema čovjeka koji bi želio da ga tako tretiraju. I to možda objašnjava zašto je naklonost prema EU najniža baš u Srbiji (koja važi kao 'uzoran đak') – s anemičnih 26 procenata?"

Sporna izjava o Kosovu

Isti list je napisao i kako je Heinz-Christian Strache, austrijski vicekancelar, u intervjuu za beogradsku Politiku rekao da je „Kosovo bez sumnje dio Srbije", i ukazao na to da je njegova Slobodarska stranka svojedobno oštro kritizirala tadašnju vladu Austrije zato što je priznala Kosovo kao neovisnu državu.

To je, kaže, sada činjenica koja se ne može promijeniti. Strache je rekao „i da smatra da je pitanje hoće li Beograd priznati Kosovo – stvar Srbije, te da je vršenje pritiska na Srbiju daprizna Kosovo – pogrešan put". Stracheov glasnogovorni Martin Gllir je, piše dalje Prese, izjavio da Strache to – nije rekao.


(Izvor: DW)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna