Izetbegović je hrvatskoj predsjednici dao pismo iz EU-a o Pelješkom mostu (koje je ona već trebala imati)

Mislim da je komunikacija uvijek bolja nego nekomunikacija. Posjeta će po meni rezultirati rješavanjem nekih dvojbi i pomacima, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, a prenosi N1.Članovi Predsjedništva BiH susreli su se u srijedu s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja boravi u dvodnevnoj posjeti BiH.

Izetbegović je nakon tog susreta novinarima otkrio kako je inzistirao da se konačno krene u rješavanje otvorenih pitanja koja su stara desetljećima.

"Već osmu sam godinu tu i, nažalost, nemamo pomaka u otvorenim pitanjima koja su stara desetljećima. Tako da sam danas (srijeda, 17. siječnja) inzistirao na pitanju granice, pitanju trošenja vodnog resursa iz Buškog jezera, na pitanju ogromne imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Hrvatskoj i koja nije vraćen državi BiH i firmama. Naravno, i pitanje Pelješkog mosta. Zatim, na odnosu hrvatske države prema bosanskohercegovačkoj državi. Zašto ne rješavati s BiH pitanje zagađenja koje se događa od Rafinerije u Brodu? Mi ćemo rado pomoći i nema potrebe da se radi sa entitetom", poručio je član državnog Predsjedništva i dodao:

"Dakle, inzistirao sam da se pojača komunikacija i da se ide naprijed. Pri tome sam se pozvao na standarde, institucije i zakone koji su doneseni od međunarodnih organizacija u kojima smo članice i mi i Hrvatska, odnosno kanimo biti članica. To su Ujedinjene nacije i Europska unija. Jedna od tih insitucija je i haški sud i moramo poštovati njegove odluke i pokazati pijetet prema žrtvama".

Izetbegović je otkrio kako je Predsjedništvo BiH na susretu sa Grabar-Kitarović imalo jedan otvoren i prijateljski razgovor u kome se nije "okolišalo i zaobilazilo probleme"

Jedna od tema razgovora bila je i gradnja Pelješkog mosta.

"Hrvatskoj je kroz pismo od 29. rujna, koje je napisano od Direktorata za urbanističku i regionalnu politiku Europske unije, poručeno i zaključeno kako je EU imala dezinformaciju da je sa BiH dogovorena stvar u svezi Pelješkog mosta. EU traži da se ta stvar raščisti i da se ne nastavlja dalje sa gradnjom mosta. I to pismo EU sam danas predao predsjednici Kitarović i zamolio sam da Hrvatska postupi na taj način. Mi do jučer nismo bili upoznati sa sadržajem pisma. Znali smo da se neka komunikacija događa, ali nismo znali za te stvari, niti smo od Hrvatske inicirani. Sve što BiH očekuje od Hrvatske je da nam se jamči naše pravo", kazao je Izetbegović, izvješćuje N1.

Razgovaralo i o sigurnosti. Bošnjački član Predsjedništva BiH je zaključio kako je potrebno razmijenjivati precizne informacije, jer u suprotnom...

"Ocjena o tisućama terorista obeshrabruje turiste, obeshrabruje investicije, obeshrabruje one koji bi mogli ubrzati put BiH ka EU".

Grabar-Kitarović je tijekom posjete BiH istaknula da je Hrvatska zabrinuta, kao i mnogi drugi prijatelji BiH, za odnose Bošnjaka i Hrvata i da se "BiH ne pretvori u Mostar".

"Rekla je da se Hrvatska ne želi miješati u unutarnje stvari i sam sadržaj Izbornog zakona", kazao je Izetbegović.

Na kraju svoga obraćanja medijima, Izetbegović je naglasio kako je Predsjedništva BiH danas ustanovilo generalski kor, tako da će doći do rotacije i zapovijedanje nad kojom će prvu poziciju preuzeti general koji je Bošnjak.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna