JE LI MAJKAMA SREBRENICE JOŠ 'KRALJICA BALKANA'? Nema pojašnjenja zašto hrvatska predsjednica nije sletjela u Sarajevo u utorak večer. Doći će ujutro.

Iako je bilo najavljeno da će predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović zrakoplovom Vlade RH sletjeti u Sarajevo u utorak večer, to se nije dogodilo. Brojne novinarske ekipe u sarajevskoj zračnoj luci čekale su hrvatsku predsjednicu uzalud.Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, koji je uz velesnike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechija činio izaslanstvo koje je trebalo dočekati hrvatsku predsjednicu, za portal Klix.ba potvrdio je da ona ipak nije stigla.

Predsjednica Grabar-Kitarović će boraviti u službenoj posjeti BiH do petka, a nakon sastanaka u Sarajevu s bh. čelnicima posjetit će Novu Bilu, Vitez, Žepče, Tuzlu, Orašje i Derventu.

Kako je istaknuto sa Pantovčaka, s obzirom na to da je u BiH u tijeku rasprava o izvornom zakonu i  predizborna kampanja za izbore koji se očekuju u listiopadu, predsjednica Hrvatske će naglasiti važnost očuvanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH i svih njenih građana, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost.

Grabar-Kitarović dolazi u službeni posjet BiH na dan kada se Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izjašnjava o prijedlozima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Promjena Izbornog zakona vrlo je osjetljiva tema u BiH, a upravo se ovih dana u Sarajevu vode žestoki  pregovori o njegovoj izmjeni da kojim bi se spriječila mogućnost da pripadnici jednog naroda (Bošnjaci) mogu birati predstavnika drugog naroda (Hrvata) u Predsjedništvu BiH.

Hrvatska predsjednica je  o pomoći Bosni i Hercegovini razgovarala s mnogim svjetskim državnicima uključujući britansku premijerku Theresu May, američkog predsjednika Donalda Trumpa, ruskog šefa države Vladimira Putina, predsjednika Europske komisije, Jeana-Claudea Junckera i turskog predsjednika Tayyipa Erdoğana.

Prema službenom protokolu Ureda predsjednice Republike Hrvatske, u srijedu u 10 sati počinje svečanost dočeka predsjednice Kolinda Grabar Kitarović uz vojne počasti, nakon čega će se susresti s članovima Predsjedništva BiH.
U 10.45 sati planira se bilateralni susret hrvatskog i bh. izaslanstva, a u 11.30 predviđene su izjave za medije predsjednice Republike Hrvatske i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. sc. Dragana Čovića

Sastanak hrvatske predsjednice s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održati će se u 12 sati (Parlamentarna skupština, Trg Bosne i Hercegovine 1), dok će se u 14.10 sastati s nadbiskupom Vinkom Puljićem (Vrhbosanska nadbiskupija, Kaptol 7). U 15.05 sati također će se sastati i s visokim predstavnikom EU za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inzkom (Veleposlanstvo Republike Hrvatske, Ulica maršala Tita 78), a u 15.40 najavljen je susret s Majkama Srebrenice u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna