GS građane plaši ratom i poručuje da "mirno ne spavaju", a od SDA traže podizanje bošnjačkih formacija; U čemu su drukčiji od Dodika?

Građanski savez BiH u svom posljednjem priopćenju za javnost poziva građane na uzbunu. GS BiH bi po političkom opredjeljenju trebala biti izrazito lijevo orijentirana i liberalna stranka, no vrlo često u svojim istupima promoviraju stavove i ideje, bošnjačke krajnje desnice. Čak ekstremnije i od najjače bošnjačke stranke SDA. Pozivanje na "podizanje kapacitete Federalne uprave policije i MUP-ova županija u kojima HDZ nema kontrolu", GS BiH izravno narušava sigurnosnu situaciju u BiH šireći jezik mržnje te uzrokujući još veću nestabilnost u zemlji.

 

Evo što su priopćili iz GS BiH:


"Građanski savez (GS) smatra da je mir u Bosni i Hercegovini ugrožen kao nikada od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Naime, izvješće Žurnal.info, koji je potvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, o dolasku paravojnih formacija iz Srbije je nažalost dokaz da je raspad pravnog poretka uspostavljenog u Daytonu počeo. Mi u GS-u bili bismo jako sretni da možemo javnosti poručiti da mirno spava i da će sve biti u najboljem redu. Međutim, s obzirom na povijest naše zemlje i dokazano zločinačke namjere susjeda, takvo nešto ne možemo kazati.

Pravni poredak u kojem živimo u zadnjih 22 godine zavisi od spremnosti velikih sila koje su jamčile njegovu provedbu, posebno njegov sigurnosni i vojni aspekt.

S obzirom da su međunarodne snage na povijesnom minimumu i da nemaju kapacitet, niti želju da se suprotstave paravojnim formacijama koje režim Milorada Dodika koristi kao pretorijansku gardu, važno je da oni koji vole BiH budu spremni na najgori i, nažalost, najrealniji scenarij.

U tom smislu, GS poziva vladajuće stranke, posebno SDA koja ima kontrolu nad ključnim polugama vlasti, da počnu s pripremama za zaštitu života i imovine stanovništva. Pozivamo ih da počnu dizati kapacitete Federalne uprave policije i MUP-ova županija u kojima HDZ nema kontrolu.

Važno je da javnost ima u vidu da su Oružane snage BiH nažalost gotovo u potpunosti podijeljene i neutralizirane.

Konačno, potrebno je da spalimo iluzije o tome kako će neka od zapadnih zemalja uraditi bilo šta da nam pomogne u obrani od onoga što smo imali priliku gledati na ulicama Banja Luke 9. siječnja kada su Milorad Dodik i njegova bulumenta slavila genocid.

Na kraju, pozivamo SDA da shvati da su međunarodne okolnosti potpuno drugačije nego u periodu od kraja rata do prije nekoliko godina. Potrebno je da dio novca koji su pokrali od naroda počnu trošiti na lobiranje zapadnih vlada s ciljem sprječavanja da nam se u najmanju ruku uvede novi embargo na oružje kao što je to bio slučaj 1991", stoji u priopćenju GS BiH.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna