NJEMAČKA: Još nekoliko stijena na putu do nove vlade

Demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) izrazile su optimizam prije početka posljednjeg kruga pripremnih razgovora o sastavljanju koalicijske vlade koji bi trebali biti okončani u četvrtak.„Ja s mnogo energije ulazim u ovaj dan. Građani očekuju da pronađemo rješenje i u tom duhu ću danas i raditi“, rekla je njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) uoči početka posljednjeg kruga razgovora.

Najavljeno je da bi pregovori trebali završiti u četvrtak odlukom o tomu hoće li demokršćani i socijaldemokrati ući u konkretne koalicijske pregovore.

„Još je ostalo nekoliko stijena na putu, ali nadam se da ćemo ih otkloniti“, zaključila je Merkel.

Sličnim riječima poslužio se i predsjednik SPD-a Martin Schulz koji je potvrdio kako je ostalo još mnogo posla za pregovarače.

„Mnogo je točaka u kojima smo se suglasili, ali ima još nekih zapreka koje moramo ukloniti s puta“, rekao je Schulz u sjedištu SPD-a u Berlinu.

On je izjavio kako će posljednjeg dana razgovora na dnevnom redu biti i tema Europske unije.

„Buduća njemačka vlada mora postaviti temelje za velike promjene unutar Europske unije“, rekao je Schulz.

EU je i glavna tema sastanka čelnika stranaka koje sudjeluju u pregovorima kojim je i otvoren današnji krug razgovora.

Ukoliko Unija CDU/CSU i SPD nakon pripremnih razgovora zaključe da ima temelja za nastavak tzv. velike koalicije, zeleno svjetlo za nastavak razgovora mora dati i socijaldemokratska stranačka baza na izvanrednom kongresu 21. ovog mjeseca.

Najspornije teme vezane su uz pitanje migracija i reforme zdravstvenog osiguranja.

Demokršćani i socijaldemokrati počeli su prošle nedjelje razgovore o eventualnom produljenju tzv. velike koalicije nakon što su početkom prosinca propali pregovori o sastavljanju vlade između demokršćana, liberala i zelenih.

(Izvor: Hina)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna