Addiko Bank spremna na dogovor s UKK Švicarac, ali samo ako prestavljaju većinu korisnika kredita "švicarca"

Addiko Bank spremna je potpisati memorandum s korisnicima CHF kredita ako većina aktivnih korisnika tog kredita podržava prijedlog UKK Švicarac.Povodom zaključka Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u vezi s rješavanjem pitanja kredita sa valutnom kaluzulom u CHF kroz potpisivanje memoranduma između Banke i UKK Švicarac, Addiko Bank je uputila dopis Kolegiju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

U dopisu je naglašena spremnost Addiko Bank Sarajevo na potpisivanje memoranduma pod uvjetima koje je definiralo UKK Švicarac, uz neophodnu podršku najmanje 90 posto korisnika aktivnih kredita, jer se radi o dobrovoljnom rješenju, koje treba obavezati obje strane, tj. banku i klijente.

Prema podacima dostavljenim od UKK Švicarac, samo 223 korisnika aktivnih kredita, odnosno oko 30 posto, su saglasni sa tim prijedlogom, što nije dovoljno za cjelovito rješenje, priopćeno je iz Addiko banke.
 
Ugovori o kreditu su regulirani obligacijskim pravom, koje, pored ostalog, podrazumijeva i suglasnost obje strane za promjenu ugovornih odredbi. Iz Banke navode da ni oni, a ni Udruženje, zakonski ne mogu nametati rješenja na koja klijenti koji su ugovorili kredit ne pristaju.

- Naša je želja riješiti ovo pitanje jedinstveno za sve klijente. Potpisivanje memoranduma sa Udruženjem koje predstavlja samo manji dio korisnika aktivnih kredita sa CHF valutnom klauzulom ne bi riješilo ovo pitanje, već bi dovelo do većih problema što je neprihvatljivo - stajališta je Uprava Addiko Bank. 

U priopćenju se navodi da Addiko Bank Sarajevo od početka svog rada nastoji riješiti to naslijeđeno pitanje.

- To je bio i ključni razlog ponude dobrovoljne konverzije kredita, uz otpis od 30, odnosno 50 posto duga, te fiksnu kamatnu stopu od 5,99 posto i razdoblje otplate u skladu sa mogućnostima klijenta, što je velika većina klijenata i prihvatila. Danas, kao rezultat toga imamo oko 700 aktivnih kredita sa valutnom klauzulom u CHF u Addiko Bank d.d. Sarajevo. U BiH je ukupno bilo odobreno oko 12.500 kredita sa CHF valutnom klauzulom - zaključuje se u priopćenju.

(Izvor: Fena)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna