Makedonija dobila novo ime: od sada se zove Republika Nova Makedonija

Prijedlog o promjeni imena bio je na stolu godinama, još od službenog izbijanja spora 1991. godine. Prema pisanju grčkih medija, grčka i makedonska vlada dogovorile su se da Makedonija promijeni ime u "Republika Nova Makedonija", piše Večernji list.

 

 

Taj prijedlog je bio na stolu godinama, još od službenog izbijanja spora 1991, ali do nedavno, s obzirom na to da je na vlasti bila nacionalistička stranka VMRO-DPMNE, makedonska strana je to odbijala.

Službeno je dogovoren novi naziv države "Republika Nova Makedonija" ili skraćeno "Nova Makedonija", a oba imena navedena su i u verzijama na engleskom, grčkom i albanskom jeziku.

Novi naziv za jezik je "suvremeni makedonski jezik" naziv državljanstva i nacionalnosti na makedonskom je "makedonsko/makedonska" dok je na ostalim jezicima 'novomakedonsko/novomakedonska'. Kako navodi jedan albanski portal, građani će se na makedonskom i dalje zvati Makedonci, dok će se na engleskom zvati "Etnički Makedonci", a na grčkom 'Slavomakedonci', piše Večernji list HR./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna