NAKON 26 GODINA Kaznene prijave protiv šest osoba za raketiranje Banskih dvora 1991.

Ravnateljstvo policije već jučer je najavilo konferenciju za medije na kojoj će obznaniti rezultate kriminalističke istrage o   raketiranju Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske vojske. Policija za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubojstvo u pokušaju visokih državnih predstavnika tereti tadašnjeg zapovjednika 5. zrakoplovnog korpusa general majora LJ. B.., načelnika u protuzračnoj obrani S. J., načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đ. M., referenta u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva Č. K. i dva pilota izvršitelja R. D. i D. L.

 


Policija za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubojstvo u pokušaju visokih državnih predstavnika tereti tadašnjeg zapovjednika 5. zrakoplovnog korpusa general majora LJ. B.., načelnika u protuzračnoj obrani S. J., načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đ. M., referenta u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva Č. K. i dva pilota izvršitelja R. D. i D. L.

Prva petorica su državljani Republike Srbije, a šesti, pilot D. L. je hrvatski državljanin koji se, prema informacijama istražitelja, nalazi u Južnoafričkoj Republici gdje radi kao civilni pilot.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj rekao je da se navedene osobe terete da su planirale, organizirale i izvršile napad na Banske dvore dok je tamo bio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman. Istaknuo je da je u tom napadu poginula jedna osoba, a materijalna šteta je 35 milijuna kuna.

Osobe protiv kojih su podignute kaznene prijave ne nalaze se na području Hrvatske, te će se za njima rapisati međunarodne tjeralice, potvrđeno je iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

 

(Izvor: HRT)

 

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna