KOD 'TIGRA' NEMA ZAPOVJEDNE ODGOVORNOSTI Osumnjičeni za Šantićevo ubojstvo pušteni na slobodu

Županijski sud u Bihaću, jučer je odbio prijedlog Tužiteljstva USŽ za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su, nakon što su dan prije uhićeni, pušteni slobodu. Tužiteljstva USŽ Abdića i druge ne tereti za krivično djelo ratni zločin (!), već krivično djelo ubojstva generala HVO Vlade Šantića, no predsjednica suda Fata Nadarević smatra da nema dokaza da su osumnjičeni ubojstvo izvršili. No, Republika podsjeća da je Hamdija Abdić zvani 'Tigar', bio zapovjednik 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiHčiji su pripadnici izvršili ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića.Petorica osumnjičenih Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović jučer su privedeni u Tužiteljstvo USŽ-a iz prostorija Federalne uprave policije, na ročište u Županijskom sudu USŽ-a.

No, predsjednica županijskog suda Fata Nadarević zaključila je da nema dokaza da su osumnjičeni izvršili ubojstvo koje im se stavlja na teret te je odbacila zahtjev tužiteljstva da se osumnjičenima odredi mjera pritvora i oni su pušteni na slobodu.

"Razlog zašto je sud odbio prijedlog za određivanje mjere pritvora prema Hamdiji Abdiću i cijeloj grupi, njih ukupno pet, je zbog toga što tužiteljstvo nije uspjelo uvjeriti sud da postoji dovoljno dokaza da se može staviti na teret osumnjičenom postojanje osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo koje im se stavlja na teret", kazala je Nadarević.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih, po naredbi Tužiteljstva USŽ, u ponedjeljak 11. prosinca 2017. godine lišili slobode pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujka 1995. godine u Bihaću.

Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag.

Prema ranije objavljivanim, ali nepotvrđenim podacima, Šantić je u večernjim satima 8. ožujka doveden u Hotel Sedra u Cazinu, gdje je prvo pretučen, a kasnije ubijen s četiri hica u naselju Kostela u Bihaću. Šantićevo tijelo nakon toga je, navodno, bačeno u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva odnesena na deponiju na Grabežu. Prema drugoj verziji, Šantićevo tijelo je nakon ubojstva bačeno u rijeku Unu.

U poslijeratnom periodu provedeno je nekoliko istraga zbog ubojstva Šantića, no nijedna nije rasvijetlila slučaj do kraja, a njegova obitelj i danas traga za istinom i pravdom.

Federalna uprava policije (FUP), početkom 2014. godine, a na osnovu izjave zaštićenog svjedoka koji je tvrdio da se posmrtni ostaci Šantića nalaze u bačvi na Grabežu, obnovila je istragu u ovom predmetu.

Ubrzo su izvršena iskopavanja, pa je na obližnjem lokalitetu pronađena bačva sa karboniziranim ostacima jedne osobe. Ipak, DNK analizom se nije moglo skoro ništa uraditi, jer su posmrtni ostaci bili previše oštećeni. Iste godine, FUP-ovi istražitelji pronašli su tragove Šantićeve krvi kod hotela Sedra, nakon čega je podnesena kaznena prijava protiv Hamdije Abdića i nekoliko njegovih suboraca.

Tužiteljstva USŽ Abdića i druge ne tereti za krivično djelo ratni zločin, već krivično djelo ubojstva generala HVO Vlade Šantića.

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna