U subotu i nedjelju temperature niže i do 10 stupnjeva, snijeg i orkanski vjetar

Značajna promjena vremena, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, očekuje se od subote prema ponedjeljku. Promjenu vremena pratit će značajno niže temperature, snježne padaline ali i orkanski vjetar s udarima čak od 90 do 110 km/h.


Prognoza vremena Federalnog hidrometeorološkog zavoda za sljedeća četiri dana:Petak, 8.12.2017. - prije podne prognozira se naoblačenje u Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne. Po kotlinama u središnjim i istočnim područjima Bosne prije podne magla. U drugoj polovici dana naoblačenje u cijeloj zemlji. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana kiša u Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne i u Krajini. U noći na subotu jače naoblačenje sa zapada će uvjetovati obilnije padaline i pad teperature zraka. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i -1°C, na jugu do 3°C, a u Krajini i do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14°C.

Subota, 09.12.2017. - se prognozira veća promjena vremena. S dolaskom jačih padalina sa zapada temperature zraka u naglom opadanju i očekuje se jak snijeg ili susnježica. Prije podne u dijelu središnj i na istoku Bosne je izgledna kiša koja će od sredine dana prijeći u snijeg. U Hercegovini prije podne kiša. Od poslijepodnevnih sati, padom temperature zraka, na sjeveru i istoku Hercegovine se očekuje snijeg. Izgledno je formiranje novog snježnog pokrivača u visini od 15 do 35 centimetara. Prestanak padalina u noći na nedjelju, prvo u Krajini i postupno prema istoku zemlje. Prije podne jako jugo u Hercegovini i istoku Bosne, koje će u drugoj polovini dana oslabiti i promjenuti smjer na sjever. U ostatku zemlje već prije podne vjetar mijenja smjer na sjeverozapad umjerene jačine. Temperatura zraka prije podne većinom između 0 i 6°C, na jugu zemlje od 8 do 13°C. U drugom dijelu dana temperatura zraka u opadanju.

Nedjelja, 10.12.2017. - prije podne se prognozira oblačno na istoku zemlje, gdje će ujutro padati slab snijeg. U većini krajeva smanjenje oblačnosti. U drugoj polovici dana će prevladavati sunčano s malom do umjerenom naoblakom. Od večernjih sati novo naoblačenje s juga u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. Vjetar slab, u noći na ponedjeljak jačanje juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -12 i -6°C, na jugu zemlje od -5 do -1°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i 0°C, na jugu zemlje do 4°C.

Ponedjeljak, 11.12.2017.- oblačno s kišom u Hercegovini, Krajini, zapadu i jugozapadu Bosne. U ostatku zemlje umjereno do pretežito oblačno vrijeme. Očekuje se jako olujno jugo, sa izglednim orkanskim udarima vjetra od 90 do 110 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka u ranim jutarnjim satima većinom između -8 i -3°C, na jugu zemlje do -1°C. Sa jačanjem juga nagli rast temperatura od 8 do 14°C.

Jako olujno jugo još u utorak prije podne, a od poslijepodnevnih sati vjetar će oslabiti.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna