DRAGI ACO Čović je Vučiću obećao da će se 'Sarajevo prilagođavati Beogradu', Ivanić je šutio, a Izetbegović rekao da ipak neće

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić susreli su se danas u Beogradu s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem s kojim su razgovarali o brojnim pitanjima značajnim za dvije zemlje, uključujući i pitanje razgraničenja. No, obraćanje novinarima nije moglo bez zanimljivog "detalja" bh. političara. Tko je veći "detalj" priredio svojoj zemlji, predsjedavajući Čović koji je kazao da će "službeno Sarajevo stav po pitanju Kosova i Metohije prilagođavati politici Beograda" i Izetbegovića koji je uzeo riječ ispravivši Čovića da će "vanjska politika po tom pitanju voditi u Sarajevu", te da će se "konsultirati susjedi i EU" - neka čitatelji zaključe sami.Kako izvješćuju agencije, tročlano Predsjedništvo BiH razgovarano je i o unaprijeđenju prijateljskih odnosa te o tome kako gledati ka budućnosti i kako izbjeći sve što bi moglo biti upitno za neku od dvije zemlje, a dio sastanka bio je posvećen i infrastrukturnom pitanju izgradnje puta Beograd-Sarajevo. Vučić kaže da će Srbija prihvatiti što se dogovori u BiH.
 

Izetbegovićevo "bitno pojašnjenje"

"Dok Srbija ne zauzme drukčiji stav o pitanju Kosova, isti stav kao Srbija imat će BiH i to izuzetno cijenimo. Želimo dalje unaprijeđivati naše odnose", kazao je Vučić, podsjećajući da Srbija poštuje integritet BiH.

No, dok su Vučić i Čović držati tiskovnu konferenciju, iako nije bilo predviđeno njegovo obraćanje, ipak je reagiro Bakir Izetbegović i to s "izdvojenim mišljenjem".

"Jedno bitno pojašnjenje", kazao je Izetbegović i dodao:

"Međunarodna politika i stavovi BiH će se odlučivati u Sarajevu od ova tri čovjeka koja su tu. Itekako ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja jer živimo sa Srbijom i Hrvatskom. Ja sam zamolio da ovu stvar iznese kao vlastiti stav (misli se na Dragana Čovića, op.au.), a ne Predsjedništva BiH. Moj stav je da se vanjska politika vodi u BiH uzevši u obzir stavove susjednih zemalja", poručio je Izetbegović kao odgovor na izjave Čovića koji je kazao da će BiH po nekim pitanjima svoju vanjsku politiku ravnati po Srbiji.

Mediji u Srbiji obraćanje bošnjačkog člana Predsjedništva nazvali su "ispadom".

"E, ovako vam izgleda sve...", potom je u osmijeh rekao srbijanski premijer Aleksandar Vučić te je, kako se čini, otpao dogovor njega i Čovića da će službeno Sarajevo stav po pitanju Kosova i Metohije prilagođavati politici Beograda.

Inače, na konferenciji za medije Vučić je naglasio da su ekonomski odnosi između dvije zemlje iznad političkih koje, kaže, ne bi ocijenio kao loše, dodajući da je vanjskotrgovinska razmjena u prvih deset mjeseci iznosila milijardu i 424.000.000 eura, te da je u porastu za 200 milijuna eura svake godine, što BiH svrstava u red najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Srbije i obrnuto.

 

 


(Pojašnjenje Izetbegovića na 32:10)

 

Sporna područja mogla bi se riješiti "metar za metar"?

 

Granica BiH i Srbije duga je 335 kilometara, a sporna su područja oko hidroelektrana "Zvornik" i "Bajina Bašta", potom dio kroz koji prolazi pruga Beograd-Bar i dio oko općine Priboj u Srbiji, koja je razdvojena teritorijom općine Rudo.

Vučić je ocijenio da će komisije za utvrđivanje granice između dvije zemlje postići napredak nakon današnjih razgovora, ponovivši da bi Srbija željela da hidroelektrane u cjelini budu u Srbiji, a predloženo je i da se na području općina Priboj i Rudo uradi razmjena teritorija metar za metar, prenosi Federalna.ba, pozivajući se na Fenu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je izrazio optimizam da će pitanje granica biti uskoro riješeno, dodajući da je prihvatljiv ponuđeni prijedlog za razmjenu teritorija "metar za metar", ali je pozvao da se još razgovara o tome zbog složenosti političkih prilika u BiH.

"Ovaj način je pravičan za obje strane, ali zbog složenosti odnosa u BiH teže se dogovaramo i kada je koridor Sarajevo-Beograd u pitanju, ali i kada se radi o pitanju razgraničenja", rekao je Čović.

Dodao je i da je bilo drugih važnih pitanja o kojima se razgovaralo, naglašavajući da su ekonomski odnosi u uzlaznoj putanji te da tako treba nastaviti raditi.
 
Posljednji put državni vrh Srbije i BiH na ovoj razini se sastao u rujnu ove godine kada je Vučić bio u službenoj posjeti BiH. Prije toga, Izetbegović je bio u posjeti Beogradu krajem lipnja ove godine, na inauguraciji Vučića.

 

(Republikainfo.com/Agencije)

Komentari:

No comment.

Grožđe na vrbi

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna