Plenković s Čovićem u Mostaru; Rekao je da stoji uz bh. Hrvate ...hm...

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković doputovao je večeras u radni posjet Mostaru, gdje će se (večeras i sutra) sastati s vodstvom  Hrvata u BiH i predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora. Najavljeno je da je njegov posjet u cilju smirivanja strasti i davanja potore Hrvatima u BiH, a u okviru presude u predmetu 'Prlić i ostali', gdje je šestorici Hrvata potvrđena prvostupanjska presuda ali i kvalifikacija udruženog zločinačkog pothvata, a posebno nakon samoubojstva trovanjem generala Slobodana Praljka u izravnom prijenosu izricanja presude iz haškog tribunala.Po dolasku u Mostar predsjednik Vlade Republike Hrvatske položio je, zajedno s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, zajednički vijenac pred spomen obilježjem hrvatskim braniteljima.

U izjavi za medije Plenković je naglasio je da će Hrvatska podupirati Bosnu i Hercegovinu i učiniti sve kako bi  Hrvati u toj zemlji bili ravnopravan narod.

"Hrvatska prije svega stoji uz Bosnu i Hercegovinu, stoji uz Hrvate u Bosni i Hercegovini. Učinit ćemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno ravnopravan narod i da se poštuje ta jednakopravnost između tri naroda", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

No, iako je Plenković izjavio da Hrvatska stoji iza Hrvata u BiH, samo nekoliko sati prije nego što je doputovao u Mostar, Vlada Republike Hrvatske izašla je sa zajedničkim stavom da "poštuje hašku presudu hrvatskoj šestorci no da su nezadovoljni "nekim dijelovima presude", odnosno, u onim u kojima se aludira na ulogu hrvatskog državnog vodstva". No, u priopćenju se ne spominje i vodstvo Herceg-Bosne.

Ovaj stav javnosti je predstavljen dan nakon što su europski mediji hrvatskog premijera prozvali da je "jedini europski političar koji je podržao ratne zločince" i on je izazvao novu dvojbu među Hrvatima u BIH.

Naime, ovakva, donekle i "revidirana" izjava, naišla je na još veću zabrinutost među braniteljskom populacijom, ali i političkim predstavnicima, gdje se ponovno javlja sumnja "pranja ruku" od Hrvata u BiH te "svaljivanja" cjelokupne odgovornosti na rukovodstvo HDZ-a BiH, odnosno, nekadašnje HR HB.

Plenković je u Mostaru istaknuo je da je Hrvatska tijekom ove godine na domaćem i međunarodnom planu nastojala poduprijeti Hrvate u Bosni i Hercegovini jačanjem suradnje dviju država i konstitutivnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.
Posebno važnim ocijenio je izbore koji će se održati sljedeće godine u BiH u kontekstu potrebe izmjene izbornog zakona.

Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović zahvalio je predsjedniku hrvatske Vlade na dolasku u Mostar i dodao da će tijekom boravka s njim razgovarati o presudi šestorici BiH Hrvata te mnogim drugim pitanja koja se tiču pozicije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

U pratnji predsjednika Vlade Plenkovića u Mostar su stigli potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, priopćeno je iz Vlade RH. 

Inače, Plenkovića i Čovića ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače dočekali su i predstavnici i članovi brojnih braniteljskih udruga, od kojih su neki od Plenkovića tražili razgovor i zauzimanje za braniteljsku populaciju. Iako su neki mediji objavili da su branitelji došli prosvjedovati, to se nije dogodilo.

Obratio mu se i Josip Drežnjak iz Udruge Grabovica 93. skretajući pozornost na neprocesuirane zločine nad Hrvatima Grabovice kraj Mostara predavši mu svu dokumentaciju o zločinima i osumnjičenicima kao i Mladen Bašić iz Udruge pripadnika brigade HVO-a Ante Bruno Bušić koji je zatražio sastanak i razgovore na temu braniteljske populacije.

Plenković im je obećao sastanak, no bez konkretnog datuma i mjesta te su uskoro dva predsjednika HDZ-a otišli "s poprišta" na Trgu hrvatskih velikana isped Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Za sutra je najavljen sastanak hrvatskog prmeijera s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.


(Republikainfo.com/V.S)

Komentari:

No comment.

Grožđe na vrbi

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna