NAKON PLENKOVIĆA Kritike Čoviću od EU-a, SAD-a i OSCE-a

Neprihvatljivo je uvjetovati budućnost BiH presudama koje se odnose na pojedince koji su osuđeni za ozbiljne zločine, kazali su danas iz Veleposlanstva SAD u BiH za N1 komentirajući najave predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića o upitnosti europskog puta države nakon posljednjih događanja i presuda u Haagu.


Neprihvatljivo je uvjetovati budućnost BiH presudama koje se odnose na pojedince koji su osuđeni za ozbiljne zločine, kazali su danas iz Veleposlanstva SAD u BiH za N1 komentirajući najave predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića o upitnosti europskog puta države nakon posljednjih događanja i presuda u Haagu.

Kako su naveli iz Veleposlanstva, podrška presuđenih ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak.

"Kao što smo već puno puta naveli, sudske presude se moraju poštovati. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju ustanovio je pojedinačnu odgovornost za počinjene zločine. Izjave koje impliciraju kolektivnu odgovornost su netočne i predstavljaju pokušaj da se pojedinačna odgovornost prebaci na cijele grupe ljudi", kazali su iz Veleposlanstva SAD za N1 i dodali:

"Neprihvatljivo je uvjetovati budućnosti Bosne i Hercegovine presudama koje se odnose na pojedince koji su osuđeni za ozbiljne zločine. Podrška presuđenim ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak i ni na koji način ne doprinosi ostvarenju interesa građana BiH koji zaslužuju pravdu i pomirenje", poručili su iz veleposlanstva SAD-a.

Podsjećamo, Čović je ranije kazao kako će europski put biti na "čekanju" sve dok se ne izbori za svakog časnog pripadnika HVO-a.

"Naš zadatak je da ohrabrimo naše ljudi i da sa dovoljno samopouzdanja kažem da smo mi ipak neka vlast u BiH i Hrvatskoj i da naše zalaganje za europski put imalo je svoju cijenu. Mi ćemo danas jasno kazati da, ako treba, čeka europski put neka dugo čeka ali ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u BiH", poručio je Čović prije nekoliko dana boraveći u Zagrebu.

Kritike pristižu i od europskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

"Svakako će biti jedan od suštinskih elemenata naše strategije za zemlje Zapadnog Balkana da se one fokusiraju na iste te vrijednosti, a europske vrijednosti podrazumijevaju poštivanje odluka suda. Svatko od nas je, vjerujem, iskusio neku presudu suda s kojom niste zadovoljni. To je jedna stvar, ali druga stvar je poštivanje odluka suda. Bez tog temeljnog razumijevanja jednostavno nema napretka", poručio je Hahn, prenosi N1.

Iste poruke pristiu i od OSCE-a.

"Misija poziva sve lidere da promoviraju mir i stabilnost u državi tako što će poštovati presude MKSJ-a i domaćih pravosudnih institucija koje procesuiraju predmete ratnih zločina. Presude izrečene pojedincima ne bi trebalo tumačiti kao presude usmjerene protiv bilo koje etničke skupine", mišljenja su u OSCE-u.

Sud je presudio krivicu prema djelima, a ne nacionalnost - ranije je kazao i visoki predstavnik, Valentin Inzko. Pozvao je da se slučaj Prlić i drugi ne politizira. "Istina i pravda su jedini put naprijed. Ka boljoj budućnosti", kazao je Inzko./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Grožđe na vrbi

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna