SIPA uhitila 13 osoba u Konjicu i Sarajevu

Postupajući po naredbi Tužiteljstva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu jutros su na području Konjica i Sarajeva slobode uhitili 13 osoba zbog zločina protiv čovječnosti.

 

Navedene osobe uhićene su slobode zbog postojanja sumnje da su počinile kazneno djelo „zločin protiv čovječnosti“ na području općine Konjic tijekom 1992. godine.

Uhićene osobe privedene su u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predane Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.


Radi se o nekadašnjim dužnosnicima struktura Armije BiH, TO i MUP-a u Konjicu, osumnjičenim za zločine nad više desetina žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, rano jutros su na području Konjica i drugih mjesta, locirali i lišili slobode ukupno 13 osoba, osumnjičenih za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Radi se o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine, na području Konjica i okoline, koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja.

Među navedenim zločinima, obuhvaćena su ubojstva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava.


Slobode su lišeni:


-Nikšić Šefik, rođen 1945. godine u Konjicu

-Alikadić Adnan, rođen 1962. godine u Konjicu

-Pirkić Mitko, rođen 1962. godine u Konjicu

-Ćosić Safaudin, rođen 1974. godine u Konjicu

-Cakić Muhamed, rođen 1968. godine u Konjicu

-Hebibović Ismet zv.“Broćeta“, rođen 1956. godine u Konjicu

-Balić Redžo, rođen 20.04.1952. godine u Konjicu

-Lukomirak Hamed, rođen 1971. godine u Konjicu

-Padalović Almir, rođen 1968. godine u Mostaru

-Jusufbegović Sead, rođen 1941. godine u Konjicu

-Ćibo Senadin, rođen 1967. godine u Konjicu

-Ramić Agan, rođen 1962. godine u Konjicu

-Ramić Esad, rođen 1966. godine u Konjicu

 
Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj uputit će prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna