DOK SE NE RIJEŠI HVO Čović u Zagrebu: Neka dugo čeka europski put, zalaganje za EU ima svoju cijenu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao s se s predsjedateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem u petak u 19 sati u Banskim dvorima, priopćeno je iz Vlade.Između ostalog, tema razgovora bila je nedavna presuda šestorici Hrvata iz BiH, kojom im je potvrđena kazna na ukupno od 111 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima tijekom 1993. i 1994. godine. Podsjetimo, tijekom izricanja presude general Slobodan Praljak popio je bočicu s otrovom od čega je kasnije preminuo u bolnici.

 - Imali smo konzultacije sinoć za jedno s predsjednicom Republike i predsjednikom Hrvatskog sabora. Danas smo još jednom razmotrili situaciju nakon presude drugostupanjske Haškog suda u vezi šestorke i još jednom izrazili žaljenje povodom smrti generala Slobodana Praljka, analizirali i situaciju među Hrvatima u BiH povodom presude. Naravno, izrazili smo i naše žaljenje zbog dijelova presude kojom su po našem dubokom uvjerenju pogrešni, referirajući se posebno na prvostupanjsku odluku iz 2013. godine koja aludira i na odgovornost tadašnjeg vrha Republike Hrvatske  - počeo je Andrej Plenković.

- Dogovorili smo da idućeg tjedna dođem u Mostar, da se susretnemo s vodstvom Hrvata u BiH, braniteljskim udrugama i da uputimo snažnu poroku potpore i smirivanja. Republika Hrvatska uvijek je podupirala BiH u njezinim najtežim trenucima i kasnije, a pritom je uloga HVO-a u tome bila ključna. Ta je povijesna istina najvažnija za Republiku Hrvatsku - rekao je Plenković.

 - Razmotrili smo i mogućnosti eventualnog osporavanja presude putem pravne revizije, ali to može biti samo u dogovoru s petorkom. Predsjednica Republike će i artikulirati stajališta RH na konferenciji kojom se zaključuje rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju - završio je Plenković.

On je naveo da su na sastanku razmotrili i mogućnosti eventualnog pravnog osporavanja putem revizije.

"To mora biti u dogovoru sa petorkom. Sljedeći tjedan se održava posebna sjednica u New Yorku, posvećena kraju rada Haškog tribunala. Predsjednica Republike će vrlo jasno artikulirati na toj sjednici stav Hrvatske, o svemu što smo govorili", rekao je Plenković.

Čović je rekao da "uz sve neprihvatljivosti" u svezi s presudom "žele stati iza svakog časnog predstavnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO)".

"Oblik uznemirenosti koji može netko poželjeti morat ćemo nekako zajedno uravnotežiti. Moramo zajedno uravnotežiti i krenuti sa svojim životom dolje, da uspostavimo jednakost hrvatskog naroda sa ostala dva naroda. To je proces koji dugo traje", istakao je Čović.

Čović je ranije kazao kako će "europski put biti na 'čekanju' sve dok se ne izbori za svakog časnog pripadnika HVO-a".

"Naš zadatak je da ohrabrimo naše ljudi i da sa dovoljno samopouzdanja kažem da smo mi ipak neka vlast u BiH i Hrvatskoj i da naše zalaganje za europski put imalo je svoju cijenu. Mi ćemo danas jasno kazati da, ako treba da čeka europski put neka dugo čeka ali ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u BiH", poručio je Čović.
"Pozivam naše partnere i Bošnjake i Srbe da zajedno odradimo te procese...kako bi što prije normalizirali odnose u BiH. Osobito u komunikaciji između hrvatskog i bošnjačkog naroda i politika jer se ova presuda prvenstveno odnosila na to vrijeme 1993. između Hrvata i Bošnjaka", rekao je Čović.

Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu je potvrdilo prvostupanjske kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kao sudionika u udruženom zločinačkom pothvatu etničkog čišćenja muslimana, u kojem je sudjelovalo i tadašnje hrvatsko vodstvo na čelu s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Dan u kojem je sud završio 24-godišnje postojanje zasjenjen je činom jednog od osuđenih, Slobodana Praljka koji je iskoristio propuste osiguranja i u sudnici popio otrov pošto su mu suci potvrdili kaznu od 20 godina zatvora.

Umro je nekoliko sati poslije u bolnici u Den Haagu, a preliminarni rezultati obdukcije pokazali su da se otrovao kalij-cijanidom, izvijestilo je nizozemsko državno odvjetništvo.

(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Grožđe na vrbi

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna