Hrvatski sabor jučer izglasao Zakon o braniteljima: Pripadnicima HVO-a priznat status hrvatskog vojnika

Hrvatski sabor većinom glasova jučer je prihvatio Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kojim se braniteljima proširuju prava u odnosu na postojeća rješenja. Zakon je podržalo 93 zastupnika, protiv je bilo 15, a suzdržanih troje.Za provedbu Zakona potrebno je dodatnih 219,2 milijuna kuna za Ministarstvo hrvatskih branitelja, što u odnosu na sredstva osigurana u 2017. godini predstavlja povećanje od 44,5 milijuna kuna. Ministar branitelja tomom Medved već prije je kazao da će usvajanjem ovog Zakona pripadnicima HVO-a biti priznat status hrvatskog vojnika.

Svi amandmani oporbe su odbijeni, osim jednog Neovisnih za Hrvatsku.

Naime, zakonom se izjednačava mirovinsko pravo pripadnika HVO-a i HV-a.

- Izjednačavanje mirovinskih prava pripadnika HVO-a i hrvatskih branitelja, što znači da će zakonski biti regulirana prava pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji, a ne kao do sada regulirana međudržavnim sporazumom (BiH i Hrvatska)
- Smanjena je i starosna granica za odlazak u mirovinu, a što će ovisiti o broju dana sudjelovanja u obrani Hrvatske u borbenom sektoru. Također je nešto povećan i iznos najniže mirovine što također ovisi o broju dana sudjelovanja u ratu. Zakon omogućava i zaposlenje branitelja, korisnika starosne ili invalidske mirovine bez obustavljanja mirovine.
- Povećane su prednosti pri zapošljavanju branitelja, a uvedena je i porezna olakšica za poslodavce koji zaposle djecu stradalih branitelja jer će poslodavci sada plaćari samo doprinose za mirovinsko osiguranje.
- Uvodi se i naknada za nezaposlene branitelje i njihove obitelji, a djeca branitelja ponovno imaju pravo na besplatne udžbenike, prednost na smještaj u domove itd.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Grožđe na vrbi

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna