Srbijanski mediji: Mladić se pričestio pred današnju presudu i kazao da nema pravde za Srbe

Kako navode mediji u susjednoj Srbiji, Mladić se pričestio jučer u haškom tribunalu, na Aranđelovdan, te je rekao da "nema pravde za Srbe, samo Bog nam može pomoći".Mladić je s ostalim srpskim pritvorenicima jučer obilježio slavu i tom prilikom poručio da "ne vjeruje da će dočekati ovozemaljsku pravdu, ali da se uzda u Boga i božansku pravdu".

Izvor magazina 'Informer' iz Haga navodi da Mladić smireno i staloženo dočekuje današnju presudu.

"Malo je govorio na slavi u pritvoru, jer mu zdravlje to ne dopušta. Samo se pričestio i supatnicima u pritvorskoj jedinici poručio: 'Nema za nas Srbe ovozemaljske pravde, samo u božju pravdu vjerujem. Ništa mi drugo ne preostaje' - prenosi izvor 'Informera'.

Mladićev sin Darko nada se da bi njegov otac danas mogao biti slobodan čovjek.

"Moj otac je jako iscrpljen zbog bolesti, a samo ga jaka volja drži u životu. Pravno gledano, kako s naše strane, tako i s aspekta neovisnih stručnjaka, očekujemo oslobađajuću presudu. Tužitelj nije uspio da u 11 točaka optužnice poveže Mladića s tadašnjim događanjima. Ako dobije i 10 godina, on danas ide kući", poručuje Darko Mladić.

Mladićev odvjetnik Branko Lukić ističe da još nije izvjesno hoće li njegov štićenik imati snage nazočiti izricanju presude.

"Tijekom moje posjete u ponedjeljak, kada je ustao od stola, bukvalno se zanio i udario o zid. On inzistira na prisutnosti pri izricanju presude, samo je pitanje hoće li izdržati kad dođe do sudnice. Ponekad je odsutan, ne odgovori odmah na pitanje i gleda blijedo. Nadam se da će Haag jednom presuditi kako treba i da će Mladića osloboditi", kaže odvjentik Lukić.

Inače, Mladiću će danas u 10 sati haško sudsko vijeće izreći prvostupanjsku presudu po optužnici koja ga tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i prisilno premiještanje, kao i za zločine protiv čovječnosti.

On se u dvije točke tereti za genocid; pet točaka za zločine protiv čovječnosti; četiri točke za kršenje zakona i običaja ratovanja. On je odbio izjašnjavanje o vlastitoj krivici te je u spis predmeta, 4. srpnja 2011. u njegovo ime uneseno da se ne osjeća krivim. Uhićenje krajem svibnja 2011. godine te nekoliko dana poslije i izručen Haagu.

Informer podsjeća da je do sada Mladić pretrpio nekoliko moždanih udara i jedan srčani udar te da mu je skoro potpuno oduzeta desna strana tijela. Ovaj srbijanski magazin ističe kako je Haag do sada srpske optuženike osudio na ukupno 1.000 godina zatvora te da su od 82 haška osuđeniha njih 62 srpske nacionalnosti.
Navode i da je Tribunal oslobodio Ramuša Haradinaja, Antu Gotovinu, Nasera Orića./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna