NACRTAO KARTU I ODCIJEPIO RS Dodik za DW: „Referendum nije na dnevnom redu; Nisam protiv neovisnosti, ali zašto ne može i Srpska?

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske u intervjuu za DW izjavio je da referendum o neovisnosti tog entiteta nije institucionalna tema. On međutim tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.„Referendum nije na dnevnom redu", izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske u ekskluzivnom razgovoru za DW. „Ni jedan organ, ni jedna institucija u RS-u to nema na svom dnevnom redu. Špekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije", rekao je Dodik u intervjuu za DW.

Dodik međutim istodobno tvrdi da je BiH propala država i napominje da Srbi „nisu bez alternative". „Mi nismo avanturisti kako nas mnogi predstavljaju. Nismo ni zaglupljeni nacionalisti. Dakle ja razumijem da za ostvarivanje takvih elemenata morate stvoriti politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Europi i naravno da to bude barem djelomično prihvaćena stvar", rekao je Dodik dodajući da radi „na stvaranju tog političkog okruženja."

Hoće li se održati referendum o neovisnosti RS ukoliko Daytonski sporazum ne funkcionra onako kako on misli da treba Dodik je dogovorio:„Sanjam o tome. Čim imam u promilima šansu, ja bih to održao (referendum – op.red.).

Dodik također tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.


Ako može Kosovo, zašto ne može RS?


Dodik je rekao kako Srbima odgovara Dayonski sporazum onako kako je napisan, a ne kako je izmijenjen. „Vanustavna Bosna nama ne odgovara, ustavna Bosna nam odgovara. Ali to niTko neće da čuje" kaže Dodik za DW.

Dodik u izravnu vezu dovodi neovisnost Kosova s neovisnošću Republike Srpske: "Nisam protiv neovisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i toga (Kosova - op. red.) i ako Beograd tako odluči ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sljedeće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne onda moraju da postoje prava i za druge".

Dodik kaže da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta. „Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to ok, mi bismo se sigurno do sada već odvojili", kaže on.


Intervju Milorada Dodika za DW pogledajte:


/Republikainfo.com/

 

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna