BIRN je izdao e-knjigu o suđenju Ratku Mladiću; Pročitajte, besplano je

Pred izricanje presude za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske, Ratku Mladiću, Balkanska istraživačka mreža (BIRN) je skupila sva svoje izvješća o ovom povijesnom događaju u jednu besplatnu e-knjigu, koja se može preuzeti s interneta.BIRN je objavio novu e-knjigu pod nazivom ‘Ratko Mladić: Od ratišta do sudnice’ uoči izricanja presude, zakazane za 22. studenog.

E-knjiga sadrži izvješća Mladićevog prebacivanja u Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu kako bi mu bilo suđeno, pa sve do nedavnih zahtjeva njegove obrane da se izricanje presude odloži na temelju njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

“Naši novinari pratili su svako ročište u ovom povijesnom slučaju tijekom proteklih šest godina. Osim toga, redovito smo izvješćivali o događanjima izvan sudnice, koja su relevantna za ovaj slučaj”, kazala je Marija Ristić, direktorica BIRN-ovog regionalnog programa tranzicijske pravde.

“Uoči izricanja presude sljedećeg tjedna vjerujemo da bi ovo mogao biti vrijedan izvor informacija za sve zainteresirane da na jednom mjestu dobiju sve činjenice o ovom važnom sudskom procesu”, dodala je ona.

Ova e-knjiga sadrži više od 500 tekstova na više od 600 stranica.

“To pokazuje kompleksnost ovoga slučaja”, istaknula je Ristić.

Mladićevo suđenje, koje je počelo 2012. godine, trajalo je 530 dana tijekom kojih su prikupljeni dokazi od 591 svjedoka, od kojih se 377 pojavilo na sudu.

Mladić je optužen za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice tijekom 1995., progon Bošnjaka i Hrvata diljem Bosne i Hercegovine, koji je, prema navodima optužnice, dosegao razmjere genocida u nekoliko drugih općina tijekom 1992., teroriziranja lokalnog stanovništva u opkoljenom Sarajevu i uzimanje pripadnika UN-ovih mirovnih snaga za taoce.

Prema optužnici, on je koristio vojne snage za provođenje udruženog zločinačkog pothvata predvođenog od političkog rukovodstva bosanskih Srba i bivšeg predsjednika Radovana Karadžića s ciljem stvaranja države u kojoj bi Srbi imali prevlast.

Mladić, koji sada ima 74 godine, negirao je počinjenje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

E-knjigu možete skinuti OVDJE.(Izvor. BINRN)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna