KRIMINAL I KORUPCIJA U Hrvatskoj uhićeni sutkinja Vesna Malenica, stečajni upravitelj Pero Hrkač, biznismen Milan Lučić ...

Ravnateljstvo policije potvrdilo je uhićenje "dužnosnika Trgovačkog suda", odgovarajući na medijske upite o mogućim privođenjima nakon informacije da je Državno sudbeno vijeće (DSV) zbog korupcije skinulo imunitet sutkinji Trgovačkog suda.Neslužbeno se doznaje da je u akciji policije i Uskoka, pokrenutoj zbog navodnih pogodovanja u stečajnim postupcima, uhićena sutkinja Trgovačkog suda Vesna Malenica, stečajni upravitelj Pero Hrhač, gospodarstvenik Milan Lučić, te Miroslav Mitak i Josip Debić.

Prema neslužbenim informacijama, HRT doznaje da je sutkinji Vesni Malenici skinut sudački imunitet kako bi protiv nje mogao biti pokrenut sudski postupak.

Prema nekim informacijama oni su godinama koristili razne stečajne postupke kako bi osobno profitirali, izvješćuje HRT.

Navodno se akcija provodi već duže vrijeme i prema neslužbenim informacijama uhićenja su se trebala dogoditi sutra u ranim jutarnjim satima,  ali zbog straha da bi osumnjičenicima netko mogao dojaviti što se sprema kao i zbog činjenice da je ova priča procurila u javnost - donesena je odluka da se uhićenja dogode već danas.

Policija je izvijestila da u suradnji s Uskokom provode kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta s elementima koruptivnosti. U tijeku je provođenje dokaznih radnji i nastavak kriminalističkog istraživanja nad petero osumnjičenih osoba koje su uhićene. Vezano uz upite medija možemo potvrditi da se među uhićenima nalazi i dužnosnik Trgovačkog suda, stoji u policijskom priopćenju.

Predsjednik DSV-a Željko Šarić kazao je ranije da o sjednici, koja nije bila javna, ne može govoriti, ali je potvrdio da je održana sjednica tijela zaduženog, među ostalim, i za skidanje imuniteta sucima, izvješćuje HRT.

Jutarnji list piše da se spominje i stečaj gotovo zaboravljene Glumina banke. No, tvrde naši izvori, istražitelji su došli do podataka da su osumnjičena sutkinja i stečajni upravitelj godinama koristili razne stečajne postupke kako bi osobno profitirali. Navodno je bilo i slučajeva u kojima su pogodovali vlasnicima tvrtki u stečaju da protuzakonito izvuku materijalnu korist na štetu vjerovnika.

Prema prvim neslužbenim informacijama, jedna od inkriminacija odnosi se na određene postupke tijekom stečaja tvrtke Amfora Maris Milana Lučića. Navodno su mu sutkinja Malenica i stečajni upravitelj Hrkać omogućili da preko druge tvrtke dođe do dijela imovine, jedne vrijedne nekretnine Amfora Marisa iz stečajne mase. Istražitelji su pritom došli do podataka da je Lučić nezakonito kupio tu nekretninu putem dražbe i to upola cijene, da bi istu odmah prodao jednom trgovačkom lancu te na taj način profitirao za više milijuna kuna.
Išao u Austriju

Zbog toga, ali navodno i drugih nezakonitih pogodovanja, USKOK je, prema neslužbenim informacijama, istragom obuhvatio i Milana Lučića. No, prema svemu sudeći u utorak nije došlo do njegova uhićenja. Naime, u utorak je na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu nastavljeno suđenje u kraku afere Hypo, nazvanom Hilltop, u kojemu Milan Lučić sjedi na optuženičkoj klupi zajedno s bivšim šefovima Hypo banke te Ivićem Pašalićem i Igorom Mlinarom. Rasprava je zakazana i za petak tako da je upitno hoće li se Lučić prije toga vratiti u Hrvatsku.

Pored toga, tužiteljstvo je istragom obuhvatilo i još jednog vlasnika tvrtke u stečaju kojemu su osumnjičena sutkinja i stečajni upravitelj navodno pogodovali na nezakonit način. No, tu je i niz optužbi za međusobna pogodovanja Hrkaća i sutkinje Malenice, kao i pogodovanja s njima povezanih osoba. Navodno su istražitelji došli do podataka da je i sama osumnjičena sutkinja osobno profitirala, pa čak i stjecala imovinu tvrtki u stečaju. Tako se, primjerice, spominje da je jedan član obitelji osumnjičene sutkinje na sudskoj dražbi kupio poslovni prostor u Zagrebu, koji je bio u stečajnoj masi tvrtke u stečaju. Taj isti poslovni prostor kasnije je prešao u vlasništvo same sutkinje, a ona ga je, prema podacima kojima raspolažu istražitelji, nastavila iznajmljivati istoj toj tvrtki u stečaju.
Počele pretrage

Zanimljivo je nadalje da je Pero Hrkać prijavio sjedište niza tvrtki u kojima je stečajni upravitelj, na adresu na zagrebačkoj Trešnjevci, na kojoj se nalazi njegov poslovni prostor, kao i poslovni prostor njegove suradnice Tatjane K. Glumina banka, Glumina Gradnja, Haustra, Ex-Cito Gradnja, Hermesgraf, Stečajna masa iza Poljoprivredne zadruge Sutla, Stečajna masa iza Amfore Maris te još neke tvrtke u stečaju, navodno nisu imale samo preneseno sjedište na njihove privatne poslovne prostore. Hrkaća i njegovu tajnicu navodno se tereti i da su od svih tih tvrtki u stečaju uredno naplaćivali najam prostora i tako nezakonito zarađivali, piše Jutarnji list.
Ali ni to navodno nije bilo sve. Spominje se i zapošljavanje članova obitelji, davanje poslova tvrtkama u vlasništvu članovima obitelji i slično, a sve u firmama čije je stečajeve po odluci sutkinje Malenice vodio Hrkać.

Izvidi u ovom slučaju trajali su navodno gotovo godinu dana. S obzirom da su razni vjerovnici, ali i drugi stečajni upravitelji, često izražavali nezadovoljstvo, ali i podnosili kaznene prijave zbog navodnih nezakonitosti u stečajnim postupcima, ne bi čudilo je neka od tih prijava inicirala istraživanje osumnjičene sutkinje i suosumnjičenog stečajnog upravitelja.


(Izvor: HRT/Jutarnji list)

Komentari:

No comment.

Grožđe na vrbi

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna